Hlavní obsah

O doplacení peněz se už hlásí i žalobci, zatím všichni z Moravy

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O zpětné dorovnání svých platů se kromě 1300 soudců začali hlásit už i státní zástupci. Zatím se však neobracejí přímo na soudy, nýbrž na svého zaměstnavatele s tzv. předžalobní výzvou. Dosud tak učinily dvě desítky moravských státních zástupců.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnavatel však peníze ze státního rozpočtu v dohledné době nedostane, neboť vláda bude o situaci ještě jednat a chce se zpětnému vyplácení platů v justici vyhnout. V takovém případě by už začaly padat přímo žaloby.

V Česku působí 1250 státních zástupců na okresech, krajích, vrchních státních zastupitelstvích a Nejvyšším státním zastupitelství. Na rozdíl od soudců jsou v tuto chvíli v požadavku na zpětné vyplacení platů zdrženlivější.

Svědčí o tom i takřka doslovně totožná čtvrteční vyjádření prezidenta Unie státních zástupců Zdeňka Matuly a také šéfů obou vrchních státních zastupitelství, Ivo Ištvana z Olomouce a Lenky Bradáčové z Prahy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

„Vyčkáváme na rozhodnutí vlády, do té doby nemá smysl to řešit,“ podotkl včera Matula. Členové kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mají o nedávném verdiktu Nejvyššího soudu týkajícím se nároku na zpětné vyplacení chybně vypočtených platů jednat v pondělí.

Ale už v pátek se kvůli tomu někteří z nich v čele s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) setkají se zástupci justice, mezi kterými nebude chybět šéf žalobců Pavel Zeman.

Všichni jsou z Moravy

„V rámci Unie státních zástupců jsem apeloval na její členy, aby posečkali až do toho rozhodnutí vlády, protože si myslíme, že by měla mít čas s tím problémem nějak naložit,“ uvedl Matula, který podle svých slov věří, že Sobotkův kabinet bude respektovat právní názor Nejvyššího soudu.

Právě Matula ve čtvrtek upřesnil, že podle jeho informací se s předžalobní výzvou obrátilo na své nadřízené celkem 15 státních zástupců, všichni prý z Moravy. Tam vládne mezi žalobci šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

„Ano, nějaké předžalobní výzvy se objevily, ale nehodlám to teď komentovat. Není jich víc než dvě desítky. Jako zaměstnavatel jsem v této fázi zdrženlivý, je to v jednání a tyto věci považuji za předčasné. Je třeba vyčkat na výsledky analýz a závěry vlády a v tomto směru jsem reagoval i na ty (předžalobní) výzvy, co mi přišly,“ řekl ve čtvrtek Právu Ištvan.

Platy státních zástupců se liší podle zařazení, funkcí i délky praxe o desítky tisíc korun. Průměrný plat státního zástupce činil podle ministerstva spravedlnosti k 1. lednu 94 704 korun.

Pokud by nakonec vláda respektovala judikát Nejvyššího soudu a vyplatila i žalobcům zpětně chybějící částky z platu, podle odhadů by se celkové náklady na státní zástupce vyšplhaly na zhruba 400 miliónů korun.

Reklama

Související články

Soudci a politici dostanou dvě miliardy

Soudci, žalobci, ale také politici zatnou ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) do letošního rozpočtu nečekaně téměř dvoumiliardovou sekeru, s níž vláda...

Výběr článků

Načítám