Hlavní obsah

Mrazivé počasí doplní v neděli sněžení

Novinky, jas

Chladné počasí posledních dní bude pokračovat i v závěru týdne. Relativně více oblačnosti bude ještě ve čtvrtek a v pátek, v průběhu pátečního odpoledne však začne oblačnosti ubývat na polojasno. Odpolední maxima se po zbytek týdne budou pohybovat mezi minus třemi a jedním stupněm Celsia, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Roland Weihrauch, ČTK/AP

Článek

Čtvrteční ráno bylo díky vyjasnění opět velmi chladné. Na Jizerce klesla teplota na minus 22 stupňů Celsia, v Šindelové naměřili minus 18. Na většině území můžeme očekávat ledový den, kdy se rtuť teploměru nedostane nad bod mrazu.

V pátek by mělo převládat oblačno až zataženo s ranními minimy v intervalu minus tří až minus sedmi stupňů. Při vyjasnění na sněhové pokrývce bude teplota klesat i k minus 12 stupňům. Odpoledne se dočkáme protrhávání oblačnosti na polojasno a ojedinělých sněhových přeháněk. Situaci bude komplikovat silný vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině, v Jeseníkách a Beskydech až 110 kilometrů v hodině.

Výstraha ČHMÚ
Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že od čtvrtka začne na našem území zesilovat vítr. V této souvislosti vydal výstrahu před tvorbou sněhových jazyků a závějí. Varování platí od čtvrtečního večera pro všechny regiony s výjimkou Prahy, Středočeského, Karlovarského a Ústeckého kraje. Varování se týká poloh nad 600 metrů.
Pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj platí od pátečního rána do večerních hodin rovněž varování před silným větrem.

V noci na sobotu se nad naše území začne nasouvat výběžek vyššího tlaku vzduchu. Převládat bude slunečno, ráno se mohou objevovat mrznoucí mlhy,” konstatovala Honsová. Ranní minima poklesnou na minus čtyři až minus osm stupňů, při vyjasnění až na minus 12, přes den se budou teploty pohybovat mezi minus třemi a jedním stupněm.

Méně oblačnosti by mělo být i v úvodu neděle. Ráno budou teploty klesat na minus dva až minus šest stupňů, na východě republiky může být i chladněji. V průběhu dne by mělo od západu přibývat oblačnosti a na celém území se objeví sněžení. Ke slovu se znovu přihlásí čerstvý vítr, který může spolu se sněžením způsobovat tvorbu sněhových jazyků a na horách, kde může napadnout až 15 centimetrů sněhu, i závějí.

Oblačné počasí by mělo pokračovat i v úvodu příštího týdne, sněžit by mělo zejména na Moravě a ve Slezsku. Denní maxima se budou pohybovat v rozmezí minus tří až jednoho stupně, ranní teploty poklesnou na minus pět až minus devět. Méně oblačnosti by mělo být od středy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám