Hlavní obsah

Soudci podali přes 1300 žalob kvůli platům, vláda zatím řešení nenašla

Novinky, Václav Lang
Praha

Ani po několikahodinovém napjatém jednání vláda nepřišla na to, jak vyřeší problém kolem doplácení soudcovských platů. Jednání bude pokračovat příští týden. Dosud podalo žalobu kvůli špatně vyplaceným mzdám přes 1300 soudců, oznámil premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„V tomto okamžiku bylo podáno víc než 1300 žalob, které se týkají těchto platových nároků,“ informoval Sobotka.

Kabinet stanovisko k této záležitosti nezaujal. Tento bod by se měl znovu otevřít v pondělí. Do té doby chce Sobotka od ministryně spravedlnosti Heleny Válkové a šéfky resortu práce Michaely Marksové nové podklady. Současně se v pátek uskuteční schůzka zástupců vlády a justice.

V úterý po jednání v okruhu odborníků přitom Sobotka prohlásil, že by se případ měl dostat k Ústavnímu soudu. Část verdiktu Nejvyššího soudu, na jehož základě by stát měl kvůli chybně vypočteným platům vyplatit soudcům zpětně až několik miliard, je podle Sobotky v rozporu s dřívějším rozhodnutím Ústavního soudu. [celá zpráva]

Vláda však sama nemůže podat k Ústavnímu soudu stížnost, může tak učinit pouze předseda okresního soudu Brno-venkov jako účastník řízení, v němž jedna ze soudkyň upozornila na to, že léta dostává plat vypočtený z chybné platové základny.

Reklama

Související témata:

Související články

Soudci a politici dostanou dvě miliardy

Soudci, žalobci, ale také politici zatnou ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) do letošního rozpočtu nečekaně téměř dvoumiliardovou sekeru, s níž vláda...

Výběr článků

Načítám