Hlavní obsah

„Tihle dva, doufám, že tady nebudou.“ Spor o handicapovanou obsluhu při prezidentově obědě se vyhrocuje

Aktualizováno

Středeční Právo upozornilo na to, že z restaurační obsluhy při obědě prezidenta Miloše Zemana v pivovaru v Krásné Lípě byli na přání lidí z prezidentova přípravného týmu vyřazeni dva stálí zaměstnanci - muž a žena, oba handicapovaní.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman a zaměstnanec pivovaru Miroslav Čonka

Článek

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček to ve středu dopoledne popřel a obvinil Právo ze lži. Stejně tak to popřel spolumajitel pivovaru Jan Srb, podle něhož se o tom při přípravě prezidentovy návštěvy s lidmi z prezidentské kanceláře nemluvilo.

Právo se o této záležitosti poprvé dozvědělo 22. ledna od spolehlivého místního zdroje, kterému se svěřila handicapovaná žena, která byla v restauraci na doslech rozhovoru mužů z Prahy s vedením pivovaru. Podle jejích slov zcela jednoznačně zaznělo, že účast dvou handicapovaných při obsluze prezidentské společnosti je nežádoucí.

„Tihle dva, doufám, že tady nebudou,“ padlo podle ní při jednání od jednoho z mužů, kteří přijeli k pivovaru v několika velkých vozech Audi s modrými majáčky. V takových se mohli v tu dobu na místě pohybovat jen lidé z ochranky prezidenta, jeho kanceláře nebo někdo z místních organizátorů oběda.

Hrad by měl zjistit autora výroku

Prezident Zeman na odpolední tiskové konferenci označil článek Práva za lež a deník označil za „prolhaný plátek“.  Vladimír Kruliš z odboru Protokolu Pražského hradu poté uvedl, že to byl on, kdo návštěvu prezidenta v restauraci domlouval. „V té době v té restauraci nebyli žádní hosté, nikde jsme neseděli, všechno jsme řešili u pultu. Naším jediným požadavkem - tak jako ostatně vždycky  - je, aby ta restaurace dokázala připravit a odservírovat  jídla během 90 minut,“ uvedl.

Někdo z přípravné skupiny však výrok, že dva handicapovaní z obsluhy u oběda obsluhovat nemají, který zaslechla zdravotně postižená zaměstnankyně, pronesl. Kdo to byl, ona samozřejmě vědět nemůže. Mohl to být pracovník hradní kanceláře, člen ochranky nebo někdo z místních organizátorů. V každém případě se proti citovanému výroku zjevně nikdo neohradil a vedení restaurace se zachovalo tak, že oba handicapovaní zaměstnanci byli povoláni až na úklid po hostech oběda. V zájmu všech, včetně Hradu je, aby se vyšetřilo, kdo onen diskriminující výrok pronesl.

Ve středu odpoledne sdělil redakci Práva prezidentský kancléř Vratislav Mynář, že nikdo z hradní kanceláře handicapovanou obsluhu předem nevylučoval a žádný nátlak na vedení pivovaru v tomto smyslu nevyvíjel.

Nátlak ze strany Hradu včera popřel i spolumajitel pivovaru Jan Srb a vzal odpovědnost na pivovar. Podle něj to dohadoval provozní restaurace. V každém případě je třeba zmínit SMS zprávu handicapované ženy redaktorce Práva z 26. ledna, v níž potvrzuje rozhovor se zdrojem Práva a dodává, že asi za hodinu po něm za ní přišel provozní restaurace a „dal mi podepsat ten papír, že se nesmím k návštěvě prezidenta nijak vyjadřovat“.

Druhý handicapovaný číšník - Miroslav Čonka - si Právu v úterý posteskl: „Pracuji tam dva roky. Jsme tam dva lidi s handicapem. Ale bohužel, chtěli na obsluhu ty lidi z děčínské školy. Ať přijdeme v 16 hodin do práce uklidit to tam. Moje kolegyně ani nechtěla vidět pana prezidenta. Do práce půjdeme, až odjede. Chápu, že mě nechtějí, že nejsem vyučen. Ale přitom lidi tady si nás hrozně chválí a jsou s naší prací spokojeni. Na Vánoce jsem dokonce dostal nový kolo od zákazníka. Od zítřka pracujeme normálně.“

Reklama

Související témata:

Související články

Postižení demonstrovali proti Zemanovi

S protestem hendikepovaných proti svým výrokům o společném vzdělávání zdravých a hendikepovaných se setkal při své návštěvě Ústeckého kraje prezident Miloš...

Výběr článků

Načítám