Hlavní obsah

Mrazivá noc na Šumavě, teplota klesla na minus 29 stupňů

Aktualizováno

Česká republika má za sebou mrazivou noc. Na některých stanicích na Šumavě klesla ve středu nad ránem teplota téměř k minus 30 stupňům Celsia. Uvedla to Svatava Křivancová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Pavel Karban, Právo

Článek

Zřejmě nejchladněji bylo na Rokytské slati, kde klesla teplota na minus 29 stupňů, stanice Perla poblíž Kvildy naměřila minus 27,7 stupně Celsia.

Teploty se po ránu v Jihočeském kraji pohybovaly většinou v rozmezí minus osm až minus 11 stupňů Celsia. Ve vyšších polohách a v místech, kde se drží sníh, při vyjasnění evidovali meteorologové ještě nižší teploty. Například v Černé v Pošumaví to bylo minus 18,5 stupně Celsia.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nelze vyloučit, že se podobné hodnoty budou ještě opakovat. I když v noci na čtvrtek očekáváme, že teploty na většině míst budou od minus pěti do minus osmi stupňů Celsia," řekla Křivancová.

Nízké teploty na Šumavě byly výjimečné i v rámci celé republiky. V další z tradičních mrazových lokalit, stanici Jizerka nedaleko Kořenova v Jizerských horách, se minimální teplota pohybovala pouze kolem minus sedmi stupňů, což nijak nevybočuje z průměru na zbytku území.

Reklama

Výběr článků

Načítám