Hlavní obsah

Devět rodin chce po klatovské nemocnici odškodné kvůli primáři Havránkovi

– Klatovy

Celkem devět rodin žádá po klatovské nemocnici odškodnění v souvislosti s případem bývalého primáře dětského oddělení Jiřího Havránka, který malé děti údajně podroboval trýznivým léčebným zákrokům. Uvedla to v úterý televize Prima. Policie původně případ v létě odložila kvůli Havránkově nepříčetnosti, nyní se jím zabývá krajské státní zastupitelství v Plzni.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Krajské státní zastupitelství vrátilo koncem roku trestní spis na okresní v Klatovech s tím, že ani v jednom případě postižených dětí nejde z hlediska trestního práva o těžkou újmu na zdraví. Opíralo se přitom o výslech soudního znalce, který nepotvrdil, že by se nemocné děti dostaly do ohrožení života jen v důsledku Havránkových zákroků.

Závěr plzeňského krajského státního zástupce byl ale podle Renaty Brabencové z Vrchního státního zastupitelství v Praze předčasný, podle ní nebylo podezření na těžkou újmu na zdraví zcela vyvráceno.

Jak informovaly Novinky, dozor nad vyšetřováním proto dál povede Krajské státní zastupitelství v Plzni. [celá zpráva]

Na policii přišlo asi deset stížností rodičů, kteří si stěžovali, že Havránek neadekvátními zákroky způsobil jejich dětem bolestivá zranění, například opakovanými pokusy o zavedení kanyl.

Bývalý primář odmítá, že by někomu ublížil. Havránek do klatovské nemocnice nastoupil v květnu 2012, déle než půl roku byla s jeho prací spokojenost.

Na podivné jednání upozornil poprvé personál dětského oddělení ke konci roku. Havránek byl podle vedení nemocnice zastánce invazivních výkonů, jako bylo zavádění centrálních žilních katetrů. Nemocnice by je však neměla dělat, protože nemá intenzivní dětská lůžka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám