Hlavní obsah

Natloukl jsem si na vašem chodníku nos. Teď mi to zaplatíte

Právo, Jindřich Ginter

Sporů o odškodění za úraz po uklouznutí na namrzlém nebo zasněženém chodníku přibývá. Jde až o desítky tisíc korun na bolestném a ušlém výdělku. Podle právníků proti sobě stojí dva postoje: poškozený tvrdí, že vlastník cesty měl chodník uklidit a ošetřit, třeba posolit, majitel komunikace oponuje, že chodec měl jít opatrněji.

Foto: Novinky

Některé pražské chodníky jsou v zimě plné ledu, některé městské části se o ně nestarají.

Článek

Pětačtyřicetiletá Dagmar S. uklouzla předloni v prosinci na zledovatělém neposypaném přechodu pro chodce na autobusovém nádraží v Litomyšli. Následkem pádu si zlomila pravé zápěstí. Byla ošetřena na chirurgické ambulanci, hospitalizována a podstoupila operaci.

Léčila se tři měsíce. Obrátila se proto na město s žádostí o odškodnění, reakce však byla zamítavá. „Vymohli jsme mimosoudně bolestné deset tisíc korun,“ vzpomíná právník Petr Novák z projektu Vaše nároky.cz, který se na tento typ případů specializuje.

Trojitá zlomenina

Jiná jeho klientka, tentokrát z Hodonínska, uklouzla loni na neuklizeném zasněženém chodníku a způsobila si trojitou zlomeninu nohy.

„Její pád viděla kolemjdoucí, která jí pomohla a poskytla jí rovněž svědeckou výpověď. Společně také zajistily fotodokumentaci nehody. Klientka byla po úrazu několik měsíců na neschopence. Rozhodla se proto obrátit se na město s žádostí o náhradu nákladů na léčení, bolestné, snížení společenského uplatnění i ušlého výdělku,“ popisuje Novák.

Obec zprvu její žádosti odmítla vyhovět, ale když se do toho vložili právníci, nakonec se dohodli na sedmdesátitisícovém odškodnění.

Města a obce jsou na takové případy pojištěny, i když platit jako na běžícím pásu každému, kdo si natluče nos, se jim také nechce – více finančního plnění totiž znamená dražší pojistku.

Nepřizpůsobil chůzi stavu chodníku

„Poškozený může podat písemnou žádost o odškodnění za úraz, adresovanou na Magistrát hlavního města Prahy, odbor evidence, správy a využití majetku. Písemnou žádost zašle poškozený buď poštou, nebo ji může podat osobně na podatelně,“ radí svým občanům například Praha 7 na svých stránkách. Je třeba uvést datum, čas, místo, svědky, fotografie místa, lékařskou zprávu.

Myslet si ale, že z vlastní neopatrnosti člověk snadno něco bez důkazů, jen na základě tvrzení, vytříská, je mylné.

„Vlastník komunikace se v některých případech může své odpovědnosti zprostit, pokud prokáže, že nebylo v mezích jeho možností závadu ve schůdnosti odstranit (u závady způsobené povětrnostními situacemi takovou závadu zmírnit) ani na ni předepsaným způsobem upozornit,“ poznamenal Právu Novák.

„Dále se své odpovědnosti může zprostit také v případech, kdy byla závada komunikace předvídatelná, ale chodec jí nepřizpůsobil svou chůzi,“ dodal pro Právo Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám