Hlavní obsah

Postižení demonstrovali proti Zemanovi

• Aktualizováno
Právo, Aleš Pelikán

S protestem hendikepovaných proti svým výrokům o společném vzdělávání zdravých a hendikepovaných se setkal při své návštěvě Ústeckého kraje prezident Miloš Zeman. V Krásné Lípě na Děčínsku proti němu protestovaly zhruba čtyři desítky mentálně i zdravotně postižených i jejich přátel.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstranti v Krásné Lípě

Článek

Výrok o vzdělávání hendikepovaných vyvolal bouři a polemiku. V Krásné Lípě protestující z agentury Pondělí zpívali a bubnovali, nesli řadu transparentů s nápisy jako je Koho vyloučíte příště, Postižení je přímá volba? a další. „Před dvaceti lety by všichni tihle lidé byli zavření za mřížemi v ústavech, dnes normálně chodí po ulicích. Jediná možná cesta je cesta integrace. Každá jiná cesta je cestou zpátky do středověku nebo do Ruska,“ řekla ředitelka agentury Pondělí Monika Lampová.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman demonstrantům zamával.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman při odjezdu s protestujícími krátce promluvil. Podle něj některé děti tempu nestačí a problémem je, co se s nimi stane. „A já říkám, je to můj názor, že budou nešťastné, protože ostatní děti se jim budou posmívat a budou je šikanovat,“ řekl prezident.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Prezident s demonstranty při odjezdu krátce promluvil.

Podle něj jediný smysl jeho dřívějšího výroku o společném vzdělávání hendikepovaných a zdravých dětí byl v tom, že v takzvaných praktických třídách je polovina dětí na rozdíl od běžných tříd, takže dětem v praktických třídách se mohou učitelé více věnovat a mohou je lépe vést. Slova prezidenta se protestujícím nelíbila.

Děti jsou šťastnější v rovnocenné komunitě

Kontroverzní výrok o inkluzi, tedy společném vzdělávání hendikepovaných a zdravých, prezident pronesl při návštěvě Pardubického kraje v polovině ledna.

„Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapované, měly být umisťované do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba. Není to žádný rasismus ani preference etnické skupiny, ale děti jsou daleko šťastnější, když jsou v rovnocenné komunitě. Z hlediska duševní pohody je daleko lepší, když budou existovat praktické třídy. Vůbec se mi inkluze nelíbí, a jsem proti ní,“ uvedl tehdy prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám