Hlavní obsah

Policie žádá Sněmovnu o vydání exprimátora Svobody

Právo, Novinky, val, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie požádala v pondělí Sněmovnu o vydání poslance a bývalého primátora Prahy Bohuslava Svobodu (ODS) k trestnímu stíhání. Svoboda je podezřelý ze spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku z nedbalosti. Případ údajně souvisí se smlouvou s advokátem Václavem Láskou, který prověřoval pražský dopravní podnik.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bohuslav Svoboda na archivním snímku

Článek

„Dne 2. února 2015 obdržel předseda Poslanecké sněmovny žádost Policie ČR, Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy o udělení souhlasu Poslanecké sněmovny s trestním stíháním poslance Bohuslava Svobody pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku z nedbalosti,“ informovala v tiskové zprávě předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS).

Svoboda: O vydání žádat nebudu

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výbor se podle ní bude žádostí zabývat příští týden. „Žádost o vydání poslance Bohuslava Svobody byla předána mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny, který se věcí bude zabývat na své 25. schůzi, která se uskuteční dne 10. února 2015,“ doplnila Němcová.

Svoboda považuje obvinění za vykonstruované a absurdní. "Podle mě nežijeme v právním státě. Celé obvinění je nesmyslně vykonstruované. Jsem neustále pod tlakem nesmyslných vyšetřování, která se vždy vztahují k jedné věci a to k auditu dopravního podniku, který jsem zadal,” řekl Novinkám.

"Nehodlám poslance žádat o vydání, protože celá kauza je absurdní. Město jsem měl poškodit tím, že jsem zadal audit na dopravní podnik, který je dlouhodobě černou dírou v pražském rozpočtu," dodal.

Případ souvisí se smlouvou s advokátem a nynějším senátorem Václavem Láskou, který prověřoval pražský dopravní podnik. Svoboda kvůli tomu už loni čelil trestnímu oznámení, police ho ale na podzim odložila. Trestní oznámení na něj tehdy podal bývalý ředitel DPP Martin Dvořák. Svoboda totiž najal Lásku bez vědomí Rady hlavního města, čímž měl údajně způsobit městu škodu ve výši miliónu korun.

Policie věc odložila, žalobce její rozhodnutí zrušil

Vyšetřovatelé sice loni koncem roku konstatovali, že někdejší primátor zadáním auditu bez výběrového řízení pochybil a způsobil metropoli více než miliónovou škodu, další prověřování ale uložili k ledu pro jeho údajnou neúčelnost. Dozorový státní zástupce ale jejich rozhodnutí zrušil.

„Státní zástupce neshledal důvody, pro které policejní orgán tuto věc odložil,“ poznamenal v prosinci šéf okresního státního zastupitelství pro Prahu 1 Tomáš Lelek s tím, že policie se podle něho otázkou neúčelnosti dostatečně nezabývala ani ji pořádně nezdůvodnila.

Svoboda je spolu s dalšími devíti někdejšími pražskými radními obžalován v kauze Opencard.

Reklama

Výběr článků

Načítám