Hlavní obsah

TOP 09: Vláda je prokorupční, zadala nejvíc zakázek bez výběrového řízení v EU

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Opoziční TOP 09 se v úterý opřela do vládních stran kvůli vysokému počtu veřejných zakázek bez výběrového řízení. Vloni prý vláda takových zakázek zadala přes tři tisíce v celkovém objemu přes 30 miliard korun. Podle místopředsedkyně strany Heleny Langšádlové je v tomto měřítku Česká republika nejhorší v rámci Evropské unie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Vládní politika podporuje korupci a směřuje veřejné zakázky vyvoleným,“ konstatovala Langšádlová a upřesnila, že kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) za první rok vládnutí zadal přes tři tisíce veřejných zakázek bez výběrového řízení, přičemž celkový objem činil 30,5 miliardy korun.

„Vláda je tak nejméně transparentní v historii zadávání veřejných zakázek,“ uvedla místopředsedkyně. Objemem zakázek bez výběrového řízení je podle ní Česká republika na úplném chvostu mezi státy Evropské unie, což doložila na základě údajů spolku Oživení za rok 2013. Data za minulý rok podle TOP 09 zatím nejsou k dispozici.

Babiš: Vláda je transparentní

První místopředseda strany Miroslav Kalousek zároveň přiznal, že v roce 2013 byl objem veřejných zakázek bez výběrového řízení ještě vyšší než loni, bezmála 39 miliard korun. Na vině je podle něj ale to, že tehdy část roku vládla „vláda přátel pana prezidenta Miloše Zemana“, míněno úřednický kabinet Jiřího Rusnoka, který v polovině roku vystřídal vládu ODS a TOP 09.

Poslanci TOP 09 podle Kalouska budou nyní v této věci interpelovat zodpovědné ministry, chtějí vyvolat i debatu v garančních výborech a budou chtít po jednotlivých ministrech vysvětlení.

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš kritiku TOP 09 odmítl. "To si pan Kalousek dělá legraci, ne?" citovala jej ČTK. Zakázky bez výběrového řízení jsou podle něj jen dědictvím IT zakázek z minulosti, které vláda zdědila a které musela dělat se stávajícími dodavateli. "Nevím, kdo je transparentnější než my," řekl s tím, že jeho úřad například zveřejňuje tzv. open data.

Reklama

Výběr článků

Načítám