Hlavní obsah

V Jeseníkách se utrhla větší lavina

Právo, mhr
Jeseníky

Samovolná desková lavina středních rozměrů se uvolnila v neděli odpoledne v lokalitě Velkého kotle v Jeseníkách. V horách stále platí lavinové nebezpečí. Právu to v pondělí řekl mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

Foto: HS ČR

Nebezpečí sesuvu lavin v Jeseníkách je nyní podle záchranářů velké.

Článek

Masa sněhu o šířce 130 m sjela podle Zemana přibližně sto padesát metrů do údolí po svahu o náklonu 32–48 stupňů. V té době se naštěstí v místě nepohybovali žádní lidé.

Podle lavinových odborníků Horské služby byla příčinou laviny nestabilní třícentimetrová vrstva ve sněhové pokrývce. „Tu tvořil hranatozrnitý sníh a na této vrstvě byl uložen větrem převátý zlomkový sníh, který se uvolnil o tloušťce zhruba 40 centimetrů,“ uvedl mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Důrazně upozorňuji všechny turisty, lyžaře i snowboardisty, že pro zdejší lavinové svahy byl a je vyhlášen 3. stupeň lavinového nebezpečí, tedy značné. K uvolnění dalších lavin stačí jen malé dodatečné zatížení jednoho jediného lyžaře či pěšího,“ varoval náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Dodal přitom, že za těchto okolností je hazardem jakýkoli pohyb mimo značené cesty a v lokalitách s možností tvorby lavin.

Reklama

Výběr článků

Načítám