Hlavní obsah

Armáda zaplatí za výcvik pilotů 1,2 miliardy

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen do nové letecké techniky, do servisu staré, ale i do výcviku pilotů chce česká armáda investovat miliardy korun. Vláda by měla projednat návrh ministerstva obrany na přímou zakázku na výcvik pilotů za 1,2 miliardy korun. Zakázka by měla být přímo zadána státnímu podniku LOM.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Výcvik probíhá mimo jiné na letounech L-39.

Článek

Podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka je LOM jediný podnik v republice, který nabízí komplexní výcvik pilotů, a proto nešlo vypsat výběrové řízení.

V pardubickém Centru leteckého výcviku se cvičí piloti z celého světa už přes deset let. Začátečníci i pokročilí tam mají k dispozici moderní trenažér a pět druhů různých cvičných letounů a vrtulníků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Letecký výcvik se tam provádí na lehkém sportovním jednomotorovém letounu Z-142, cvičném proudovém letounu L-39, víceúčelovém vrtulníku Mi-2, transportním vrtulníku Mi-17 a lehkém dopravním dvoumotorovém vrtulovém letounu L-410,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Smlouva podle ní počítá s tím, že v Pardubicích se budou cvičit studenti z Univerzity obrany i armádní piloti. „Do výcviku jsou zahrnuti i palubní technici, navigátoři atd., jejichž výcvik probíhá společně s výcvikem pilotů. V české armádě působí téměř 400 příslušníků leteckého personálu,“ dodala Růžičková. Podle vládního materiálu, který má Právo k dispozici, byla cena „stanovena na základě poznatků a zkušeností z dříve uzavřené a splněné víceleté smlouvy na roky 2006–2014“.

Drahý servis

Jak už Právo informovalo, armáda každoročně utratí okolo miliardy korun za servis letounů a vrtulníků. Loni ministerstvo obrany jen do listopadu zaplatilo za servis a opravy 770 miliónů korun např. za údržbu vrtulníků řady Mi nebo za servis vládního tryskáče Challenger CL-601.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letadlo CASA C-295M Armády České republiky

Úředníci navíc připravují další servisní smlouvy v celkové hodnotě až 3,5 miliardy korun.

Nejobjemnější je smlouva na osmiletou podporu a servis čtyř letounů CASA. Ta by měla vyjít až na jeden a půl miliardy korun.

Generální opravy deseti polských vrtulníků W3A Sokol, které používá záchranná služba, by měly stát až 1,2 miliardy. Výběrové řízení na servis dvou airbusů A-319 z vládní letky za půl miliardy už skončilo, ale jednání s vítězem, kterým se stal výrobce Airbus, se zkomplikovala.

Obrana chce také letos vypsat mnohamiliardový kontrakt na nákup 12 nových vrtulníků, které by měly nahradit starší ruské bitevníky Mi-24.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám