Hlavní obsah

Zeman neplánuje odpověď na dopis bratrů Gorbaněvských

Prezident Miloš Zeman neplánuje odpovědět bratrům Jaroslavu a Josefu Gorbaněvským na jejich dopis s odkazy na seznamy politických vězňů v Rusku, který mu zaslali. Zeman přitom v listopadu slíbil, že se k propuštění vězňů ruského režimu vyjádří veřejně, pokud mu synové disidentky Natalji Gorbaněvské pošlou jejich seznamy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Josef Gorbaněvský (vlevo) s bratrem Jaroslavem

Článek

Spor mezi Zemanem a bratry Gorbaněvskými začal poté, co prezident loni 28. října vyznamenal jejich matku in memoriam medailí Za zásluhy I. stupně. Překladatelka a básnířka Gorbaněvská byla jednou z "osmi statečných", kteří 25. srpna 1968 protestovali na Rudém náměstí v Moskvě proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa.

Gorbaněvští Zemana následně vyzvali, aby apeloval na Rusko, aby propustilo politické vězně. [celá zpráva]

Zeman poté odsoudil existenci politických vězňů v jakékoli zemi včetně Ruska, zpochybnil ale, zda někteří vězni, kteří se v Rusku označují za politické, jsou opravdu politickými vězni. Bratrům Gorbaněvským poslal dopis, v němž je vyzval, ať mu dodají seznam politických vězňů v Rusku, a on se k jejich propuštění potom vyjádří.

Šlo jen o intenetové odkazy, říká mluvčí

Tento dopis mu bratři zaslali 17. listopadu s odkazy na weby dvou ruských občanských iniciativ se seznamy politických vězňů a informacemi o nich. Text dopisu i vyjádření Jaroslava Gorbaněvského, že na něj Zeman dodnes nereagoval, ČTK získala od iniciativy Bez komunistů.cz.

"Pan prezident odpovědět neplánuje právě proto, že šlo jen o internetové odkazy," uvedl k tomu Ovčáček. Jaroslav Gorbaněvskij už v listopadu prohlásil, že pokud Zeman nedokáže říct jedinou větu na obranu ruských politických vězňů, nemyslel zřejmě vyznamenání Gorbaněvské poctivě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám