Hlavní obsah

Z čela armády chci odejít na konci května, řekl Pavel

Právo, Karolina Brožová
Praha
Aktualizováno

Spor mezi náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem a ministrem obrany Martinem Stropnickým by nemusel skončit předčasným odchodem Pavla z funkce. Šéf Armády ČR v neděli v Otázkách Václava Moravce prozradil, že by rád odešel až 29.května, aby v červnu mohl nastoupit do křesla předsedy Vojenského výboru v NATO.

Foto: Milan Malíček , Právo

Ministr Martin Stropnický naštval generála Petra Pavla kvůli novému šéfovi armádní policie.

Článek

Pavel se v poslední době dostal do otevřeného sporu se Stropnickým. Generálovi vadí, že chce ministr na post šéfa Vojenské policie prosadit právníka Pavla Kříže, který pro tuto funkci nemá odpovídající hodnost ani zkušenosti s velením.

Kritizuje i dlouhodobé nasazení 450 vojáků k hlídkování ve Vrběticích. V pátek v deníku Právo ve svém prohlášení uvedl, že pokud by spory měly ohrožovat fungování Armády ČR, rezignuje.

„Moje úloha není bojovat s politiky, mojí rolí je upozornit je na rizika,“ prohlásil Pavel v pořadu Otázky Václava Moravce. „Náčelník generálního štábu by měl být partnerem a jeho odborný úsudek by měl být brán v úvahu. Jinak ho nepotřebujeme,“ dodal.

Stropnického upozornil na svou otevřenost

Prozradil, že už předtím, než se stal Stropnický ministrem, spolu o vzájemné spolupráci hovořili. Už tehdy prý Stropnického upozornil, že k němu bude otevřený.

„Pokud by mé hodnoty měly být považovány za překážku pro fungování armády, tak bych neviděl své místo v čele armády,“ uvedl Pavel s tím, že však doufá, že k tomu nedojde.

„Já jsem navrhl panu prezidentovi i panu ministrovi, aby k výměně náčelníka generálního štábu došlo 29. května,“ prozradil.

Reklama

Výběr článků

Načítám