Hlavní obsah

Sobotka by úředníkům přidal deset procent

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má za to, že vybraným úředníkům by mohly stoupnout platy o desetinu. To navrhuje náměstek pro státní správu Josef Postránecký. Podle premiéra není důvod, aby platy vzrostly například o 25 procent, což je rovněž jedna z variant.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Bohuslav Sobotka (ČSSD), Martin Stropnický (ANO), Michaela Marksová (ČSSD) a Daniel Herman (KDU-ČSL) na tiskové konferenci po jednání vlády. Archivní snímek

Článek

Zvýšení platů o čtvrtinu preferují odbory. "Je potřeba s odbory jednat, ale současně vnímat reálnou situaci státního rozpočtu," řekl premiér. Platy jedné kategorie veřejného sektoru by se neměly příliš odtrhnout od platů ostatních zaměstnanců. "Pro nějaké dramatické zvyšování v příštím roce nevidím důvod," dodal Sobotka, podle nějž je potřeba navázat odměňování za výkon.

Úprava platů kvůli novému služebnímu zákonu by se měla týkat více než 61 000 úředníků, kteří nyní průměrně berou 29 172 korun.

Postránecký řekl České televizi, že růst platů vybraných úředníků by viděl kolem deseti procent. Zvýšení je podle něj účelné, protože povinnosti zaměstnanců státní správy podle nového služebního zákona převyšují jejich práva. Připustil ale, že bude záležet na státním rozpočtu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) podle České televize zpracovalo čtyři varianty, jak by mohly v souvislosti s novým služebním zákonem platy vybraných úředníků stoupnout. Růst o pět procent by vyžadoval ročně navíc ze státního rozpočtu 1,3 miliardy korun, zvýšení o deset procent by znamenalo dodatečné náklady 2,6 miliardy korun. Platy by mohly stoupnout také o 15 procent a stálo by to 3,9 miliardy korun ročně, případně o čtvrtinu s náklady 6,5 miliardy korun.

Varianty zvýšení platů vybraných zaměstnanců státní správy:
Procentní růst platuRoční náklady pro státní rozpočetPrůměrná mzda po zvýšení
5 procent1,3 miliardy Kč30.631 Kč
10 procent2,6 miliardy Kč32.089 Kč
15 procent3,9 miliardy Kč33.100 Kč
25 procent6,5 miliardy Kč35.700 Kč
Zdroj: MPSV, ČT

Reklama

Výběr článků

Načítám