Hlavní obsah

Průběh opakovaných voleb v Bílině prověřuje policie

Právo, vor

Průběh opakovaných komunálních voleb v Bílině na Teplicku bude prověřovat policie kvůli jejich možnému ovlivňování. V Chomutově, kde opakované volby rovněž v sobotu probíhaly, přijala policie dvě oznámení, ale ovlivňování voleb se tam ani v jednom případě nepotvrdilo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„V sobotu večer po desáté hodině večer jsme přijali oznámení o možném ovlivňování voleb v Bílině,“ uvedla mluvčí ústecké krajské policie Šárka Poláčková. „Toto oznámení bude policie prověřovat,“ pokračovala mluvčí. Podrobnosti, například o tom, jak mělo podle oznámení k ovlivňování voleb dojít, nechtěla Poláčková vzhledem k prověřování záležitosti zatím komentovat. „Jednalo se o anonymní oznámení,“ dodala.

Opakované volby probíhaly v sobotu i ve statutárním městě Chomutov, kde policie podle mluvčí žádné problémy nezaznamenala. „Policie během dne sice obdržela v souvislosti s volbami dvě oznámení, ale ani jedno se při prověřování nepotvrdilo,“ vysvětlila.

Opakování voleb kvůli kupčení s hlasy

Opakované hlasování nařídil v obou městech ústecký krajský soud, který po kontrole zjistil desítky shodně vyplněných volebních lístků. Kupčení s hlasy podle soudu výsledky podzimních voleb výrazně ovlivnilo. Policie v této souvislosti navrhla v Chomutově obžalovat z maření přípravy a průběhu voleb místního pětačtyřicetiletého muže. V Bílině kriminalisté obvinili ze stejného trestného činu dva muže. Lidé měli za vhozený hlas dostávat 100 až 300 korun.

Opakované komunální volby vyhrála v Bílině na Teplicku KSČM. Získala 25,63 procenta hlasů a v zastupitelstvu bude mít devět mandátů. Na druhém místě skončilo sdružení Nezávislí v Bílině (17,99 procenta), třetí ANO (16,82 procenta). V Chomutově vyhrálo hnutí PRO Chomutov, které získalo 26,97 procenta hlasů. Druhá skončila ČSSD (17,85 procenta), třetí komunisté (15,18 procenta). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám