Hlavní obsah

Stovky lidí pochodovaly Prahou proti islámu

Praha
Aktualizováno

Zhruba čtyři stovky lidí demonstrují v Praze proti islámu. Mezi odpůrci islámu je i poslanec za hnutí Úsvit Tomio Okamura nebo šéfka hnutí Česká suverenita Jana Volfová. Protestující se sešli v sobotu před polednem na Staroměstském náměstí, odtud pochodovali Prahou k ministerstvu vnitra na Letné.

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky lidí demonstrovaly v centru Prahy proti islámu Video: Novinky

 
Článek

Demonstranti se sešli u pomníku mistra Jana Husa s českými vlajkami a s prapory sdružení Islám v ČR nechceme s přeškrtnutými mešitami.

Prvním řečníkem byl Okamura, podle kterého se Česko má bránit „cílenému pronikání nepřátelské ideologie, jejímž cílem je zrušení demokratických principů, na kterých dnešní Evropa stojí”.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Demonstranti protestují proti islámu

„Islámské učení hlásané v nereformované, původní středověké podobě odporuje nejzákladnějším ústavním principům všech evropských zemí,” hlásal Okamura. Pochod hlídají desítky policistů.

Ještě dříve než odpůrci islámu se u Husova pomníku sešli lidé, kterým přítomnost muslimů v Česku nevadí. Z jejich tábora se ozývaly hlasy proti konkurenční demonstraci. Jednoho muže policisté zadrželi.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Lidé se obávají islámu v České republice, v zemi se v posledních týdnech konalo několik protestů.

S transparenty hlásajícími „Mám rád svůj kebab”, „Všichni jsme tu doma”, „Nenávist není řešení” nebo „Islám je proti násilí a extremismu” zpívali písně, četli z náboženských textů včetně koránu, drželi minutu ticha za oběti nenávisti ve světě a pomodlili se za mír a soužití. Mezi účastníky bylo i několik muslimských rodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám