Hlavní obsah

O volby v Chomutově není zájem. Voliči prý zjišťují, zda dostanou odměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízká volební účast provází opakované komunální volby v Chomutově a v Bílině na Teplicku. Podle protikorupčních organizací sociálně slabí v Chomutově zjišťují, zda za hlas dostanou finanční odměnu. Policie zatím kupčení s hlasy nezaznamenala.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Opakované volby se konají v Bílině na Teplicku a v Chomutově. Na snímku vchod do volebních místností v Bílině.

Článek

Právě kvůli možnému nakupování hlasů při podzimních komunálních volbách se hlasování v obou městech opakuje.

Po odměnách za hlasování se podle Janusze Konieczného z Nadačního fondu proti korupci ptají lidé v chomutovských sociálně vyloučených lokalitách. "Nejde jen o Romy, ale i další lidi v tíživé finanční situaci. Zaznamenali jsme, že například lidé bez domova se ptají po padesátikorunové odměně," řekl Konieczny s tím, že aktivisté předávají všechny informace policii.

Ta podle mluvčí Marie Pivkové problémy zatím nezaznamenala. "Nemáme hlášené žádné případy narušení voleb," řekla Pivková. Volební účast ve městě se podle zjištění ČTK pohybuje od pěti do deseti procent.

V Bílině slabá účast

V Bílině jsou policejní hlídky u všech volebních místností. "Dění ve městě monitorují desítky uniformovaných policistů i kolegů v civilu, kteří dohlíží na legitimnost voleb. V uplynulých dnech ani dnes jsme nepřijali žádné oznámení, které by se týkalo takzvaného kupčení s hlasy voličů," řekl teplický policejní mluvčí Daniel Vítek.

Hlasování zatím provází nízká volební účast. Například v okrsku číslo 8, kde na podzim vzniklo podezření z kupčení s hlasy, přišla do 10:30 jen čtyři procenta oprávněných voličů. "Z 868 registrovaných voličů jich zatím dorazilo jen 38," řekl  jeden ze členů komise. Vyšší účast je například na sídlišti Za Chlumem. Do čtyř volebních místností ve zdejší škole chodí desítky lidí. "Lidé začali více chodit až po deváté hodině, do té doby jich bylo jen pár," řekla ČTK jedna ze členek komise. Volební místnosti budou otevřeny do 22:00.

Opakované hlasování nařídil v obou městech ústecký krajský soud, který po kontrole zjistil desítky shodně vyplněných volebních lístků. Kupčení s hlasy podle soudu výsledky podzimních voleb výrazně ovlivnilo.

Kvůli kupčení s hlasy v Chomutově navrhla policie obžalovat z maření přípravy a průběhu voleb místního pětačtyřicetiletého muže. V souvislosti s kupčením v Bílině kriminalisté obvinili ze stejného trestného činu dva muže. Lidé měli za vhozený hlas dostávat 100 až 300 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám