Hlavní obsah

Putna přinesl Zemanovi knihu, prý aby se poučil o Rusku a Ukrajině

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Literární historik Martin C. Putna přinesl v pátek na Pražský hrad prezidentu Miloši Zemanovi svou knihu Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity. Putna, který je se Zemanem dlouhodobě ve sporu, uvedl, že tak chce přispět k prohloubení Zemanových vědomostí o Rusku a Ukrajině.

Putna přinesl Zemanovi knihu, prý aby se poučil o Rusku a UkrajiněVideo: Novinky

 
Článek

Putna poukázal na to, že se v současnosti o Rusku a Ukrajině hovoří nejčasněji bez historických souvislostí, proto jeho kniha přináší hlubší vhled do této problematiky.

„Řekl jsem si, že je mou povinností jakožto odborníka pokusit se poskytnout k tomu trochu těch hlubších souvislostí,“ popsal novinářům.

Zemanovi přinesl knihu v pátek na Pražský hrad, kde ji převzal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Řekl, že si knihu napřed sám přes víkend přečte a poté ji v pondělí předá hlavě státu. Věnování, v němž Putna přeje Zemanovi, aby v knize načerpal více hlubších znalostí o tématech, o nichž rád hovoří, komentoval Ovčáček slovy, že doufá, že kniha není příliš jednostranná, neboť to prý prezident nemá rád.

Putna pak před novináři podotkl, že kniha se pokouší jít do hloubky, aby stávající diskuse o tomto tématu byla poučenější. Na dotaz, zda prezident potřebuje být poučen, Putna řekl: „Jsem o tom dost přesvědčen. Speciálně co se týče Ukrajiny, tak (prezident) velmi rád hovoří o dějinách Ukrajiny ve 20. století, já se pokouším ukazovat na to, že dějiny Ukrajiny jsou složitě propojené s dějinami Ruska a s dějinami celé Evropy už od raného středověku.“

Reklama

Výběr článků

Načítám