Hlavní obsah

Policejní akademii nehrozí zánik ani privatizace, tvrdí Chovanec

Policejní akademii nehrozí privatizace ani zánik, tvrdí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v reakci na ostré vyjádření, které škola v minulých dnech zveřejnila. Hovořilo se v něm například o nepřípustném nátlaku ze strany resortu na počty přijímaných studentů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Chovanec v pátek uvedl, že vnitro chce, aby se stal jeho majetkem jeden z areálů, který škola používá jen částečně. Podle něj se ale vnitro bude o objekt starat stejně jako o jiné budovy. Škola by přitom měla mít budovu dál v zápůjčce. „Nehrozí, že by tato vysoká škola ztratila možnost vstupu do těch budov," zdůraznil Chovanec.

Odmítl i údajné snahy o privatizaci školy, kde nyní studuje zhruba 2100 lidí. „Není určená k prodeji ani k likvidaci," řekl ministr. Prý si ani nedokáže zánik školy představit, protože by to musela schválit vláda. ”To je nemožný příběh, že bychom chtěli tu školu prodat," prohlásil.

Chovanec: Chceme znát detaily hospodaření

Resort chce nicméně získat přehled o hospodaření školy, která od něj každoročně dostává 229 miliónů korun. Chovanec proto plánuje setkání s rektorem Josefem Salačem.

Celý dlouhodobý spor se vyostřil během loňského roku, kdy akademie kvůli podezření z plagiátorství odňala vysokoškolský titul šéfovi kanceláře náměstkyně Moniky Pálkové a bývalému náměstkovi ministerstva.

„Od zahájení správního řízení s dotyčným úředníkem pociťuje vedení Policejní akademie tlak některých úředníků ministerstva směřující k jakémukoli znevěrohodnění současného vedení Policejní akademie, nebo dokonce k jeho výměně,“ dodával v této souvislosti materiál.

„Uplynulý rok byl pro Policejní akademii charakteristický snahou úřadu pod vedením náměstkyně Pálkové zasahovat do chodu akademie v rozsahu zdaleka přesahujícím kompetence, které zákon ministerstvu přiznává, a to přinejmenším nestandardními postupy,“ uvedla škola ve stanovisku z minulého týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám