Hlavní obsah

Hrad: Nejde o křížovou výpravu, výroky Zaorálka připomínají Chamberlainovu politiku ústupků

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka odsoudil kritiku ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Ten se v týdnu ohradil proti Zemanovu návrhu zaútočit pod hlavičkou Rady bezpečnosti OSN na Islámský stát. Takové tažení označil za křížovou výpravu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Nejde o křížovou výpravu, o které v reakci na projev prezidenta republiky hovořil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Ta by totiž znamenala plošnou okupaci. Právě rozhořčené výroky pana ministra Zaorálka připomínají politiku appeasementu 30. let minulého století. Je to stejné jako prohlásit, že s Hitlerem se měli Němci vypořádat sami,“ prohlásil v pátek na tiskové konferenci mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Je třeba zdůraznit, že pan prezident hovořil o cílené eliminaci výcvikových středisek teroristů, v nichž se může připravovat i komando, které by zaútočilo na území České republiky,“ upřesnil mluvčí s tím, že rovněž nelze nechat bez pomoci umírněné arabské země, které bojují proti Islámskému státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman se proto rozhodl Zaorálkovi při nejbližší možné příležitosti věnovat symbolický Chamberlainův deštník. Neville Chamberlain byl britský premiér z období druhé světové války, který se zapsal prosazováním politiky appeasementu, tedy pokojného vyjednávání až ustupování agresorovi.

Spor o šéfa Nejvyššího soudu

Ovčáček zároveň informoval, že se 17. února uskuteční na Hradě setkání nejvyšších ústavních činitelů, kteří se spolu budou bavit o zahraniční politice. Tlumočil také prezidentovu odpověď na kritiku ohledně jmenování Pavla Šámala předsedou Nejvyššího soudu. Poslanec ODS Pavel Blažek tento krok označil za komplot, který měl prezident chystat spolu s částí justice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman jmenoval 22. ledna Pavla Šámala do funkce předsedy Nejvyššího soudu.

„Pan prezident zásadně nekonzultoval výběr předsedy Nejvyššího soudu s politiky, ale pouze s odborníky v oblasti práva, protože v opačném případě by došlo k politickému ovlivňování soudní moci, která má být nezávislá.“

Reklama

Výběr článků

Načítám