Hlavní obsah

Osud brněnské Velké ceny bude jasný do konce března

– Brno
Právo, pko

Zda se letos v Brně pojede Velká cena České republiky silničních motocyklů, musí být jasné do konce března. S odvoláním na úterní schůzku s promotérem mistrovství světa společností Dorna to ve čtvrtek sdělil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Foto: Policie ČR

Letecký pohled na odstavné parkoviště a závodní okruh

Článek

Závisí to na tom, zda kraj včas pošle na účet Dorny za zalistovací poplatek 30 miliónů korun, jejichž použití schválila na začátku ledna vláda. Kraj však peníze zatím nemá a čeká, až je vláda pošle.

Do té doby se není Dorna ochotná bavit ani o letošním ročníku, jehož pořadatelem má být společnost Automotodrom Brno, a už vůbec ne o dalších ročnících.

Ze schůzky se šéfem Dorny Carmelo Ezpeletou si Hašek přivezl podepsanou deklaraci o tom, že všechny strany mají zájem na tom, aby se v Brně motorky jezdily i nadále. V nejbližší době by se proto měli sejít zástupci Dorny, kraje i brněnského Automotodromu na schůzce, kde by měly být doladěny technické věci.

Čas je ale jen do konce března. Pokud se do té doby všechny zúčastněné strany nedohodnou a nebude uhrazen dluh za ročník 2014, závod se v Brně podle Dorny nepojede.

Nejdříve se musí doplatit dluh z loňska

„Jednání vedeme z vlastní iniciativy. Kraj chce zachránit Velkou cenu, bez participace veřejného sektoru podle nás nemá Velká cena šanci,“ tvrdí Hašek. Dorna podle výsledku jednání chce nejprve doplatit zbytek dluhu za ročník 2014 a teprve poté se chce bavit o konkrétních krocích pro další ročníky. Hašek se proto chce setkat na začátku dalšího týden s majitelem brněnského okruhu Karlem Abrahamem.

„Pan Abraham by měl říct, jak má zajištěné financování ročníku 2015. Co se týče budoucích ročníků, tak pokud Automotodrom nezíská strategického partnera, bude vždy potřebovat pomoc z veřejných zdrojů. Kraj ale nebude fungovat jako v pohádce oslíku, otřes se, tedy že my bychom někomu dali peníze a to by bylo vše,“ dodal Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám