Hlavní obsah

Záchranáři sebevrahů: Muž zabránil dívce skočit pod metro, sousedka upozornila na oběšence

Právo, Stáňa Seďová

Těžko pochopit co se honí hlavou lidem, kteří se rozhodnou ukončit svůj život. Stejně tak jedinečné jsou pocity člověka, který tomu má přihlížet. Že zakročí a nenechají lidi, které vůbec neznají, zemřít, se rozhodli hned dva lidé při dvou různých situacích.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

První se odehrála v úterý po 22. hodině ve stanici metra A Můstek. Cestující si všiml podivného chování čtyřiadvacetileté dívky. Stála na nástupišti za bezpečnostním pásem a vyhlížela soupravu metra.

„Podstatně dřív ale přijížděla vlaková souprava ke druhému nástupišti. Dívka se okamžitě rozběhla k této přijíždějící soupravě, dle svědka evidentně s úmyslem pod ni skočit. Proto na nic nečekal, a dívce násilím zabránil v dokončení jejího plánu. Svědkovu domněnku potvrdila sama dívka, když mu přiznala, že chtěla spáchat sebevraždu,“ popsal událost mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Dívky se pak ujali přivolaní záchranáři.

V druhém případě už museli zasáhnout i policisté. Ty přivolala ve středu v pět hodin ráno žena do Křišťanovy ulice v Praze 3, protože přes zeď slyšela z vedlejšího bytu nejprve nezvyklý hluk a lomoz a poté chroptění.

„Policisté na nic nečekali a snažili se dostat do příbytku. V tom jim ale bránil bezpečnostní řetízek, kterým byly dveře opatřeny. Ten policisté přeřízli a vstoupili do interiéru. V něm našli na WC čtyřiačtyřicetiletého muže, který se snažil oběsit se. Chroptícího muže policisté zbavili smrtelného sevření improvizované oprátky vytvořené z kytarové struny, a poskytli mu první pomoc,“ doplnil okolnosti druhého případu Hulan. I tohoto muže si převzali záchranáři, kteří ho lékařům předávali už ve chvíli, kdy byl mimo ohrožení života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám