Hlavní obsah

Syn Kim Ir-sena se stal v Česku velvyslancem

Praha

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na Hradě převzal pověřovací listiny od Kim Pchjong-ila, syna bývalého severokorejského diktátora a zakladatele komunistického režimu v KLDR Kim Ir-sena. Stal se tak oficiálně novým velvyslancem Severní Koreje v Česku. Zeman pověřovací listiny převezme celkem od pěti nových ambasadorů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman a nový velvyslance KLDR v Praze Kim Pchjong-il.

Článek

Po předání pověřovacích listin, které vždy završuje nástup nového velvyslance do úřadu, se nevlastní bratr Kim Čong-ila a strýc současného vládce KLDR Kim Čong-una odebral podle zvyklostí k soukromému rozhovoru s prezidentem. Ještě před jeho zahájením se Zeman zajímal třeba o to, jakými jazyky diplomat hovoří. Zhruba po čtvrt hodině nový velvyslanec z Pražského hradu odjel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman a nový velvyslance KLDR v Praze Kim Pchjong-il.

Kim Pchjong-il byl podle médií od konce 70. let v podstatě v exilu na různých diplomatických postech v Evropě, aby nemohl zasahovat do politiky v KLDR. U svého otce, který v KLDR vládl od 40. let do roku 1994, prý upadl v nemilost kvůli svému nevázanému životnímu stylu. Média také spekulují o tom, že díky velké fyzické podobnosti s otcem, kterého obyvatelé KLDR stále považují za poloboha, je pro severokorejskou vládu politickou hrozbou. Posledních 17 let byl velvyslancem v Polsku.

Kromě Kima ve čtvrtek Zeman převzal pověřovací listiny od nového španělského velvyslance Pedra Calva-Sotela a nového šéfa indonéské ambasády Auliy Rahmana. Pověřovací listiny mají českému prezidentovi předat také dva velvyslanci, kteří budou sídlit v Berlíně, a to bangladéšský ambasador Muhammad Alí Sorcar a velvyslanec Bahrajnského království Ibrahím Mahmúd Ahmad Abdulláh.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám