Hlavní obsah

V některých zařízeních pro seniory hrozila klientům podvýživa, upozornila ombudsmanka

Praha

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová upozornila na špatné zacházení s důchodci ve čtyřech neregistrovaných zařízeních. Ve dvou případech přitom shledala pochybení natolik závažná, že se ombudsmanka obrátila na státní zastupitelství. Žalobci nyní prověří, zda provozovatelé zařízení nepáchali trestnou činnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Anna Šabatová

Článek

Ombudsmanka upozornila na chyby v Penziónu pro seniory Atrium v Liberci, Domově na kopci v Červeném Újezdě na Teplicku, Penziónu Jiřinka v Brně a Penziónu Spokojené stáří v Luhačovicích. Zařízení v Červeném Újezdě je již prázdné, brněnský penzión provozovatelka uzavře.

Penzióny podle ní formálně fungovaly jako ubytovací zařízení, ale poskytovaly péči jako sociální služba typu domova pro seniory. Provozovatelé se tak vyhýbali kontrolám, které se provádějí u registrovaných zařízení se sociálními službami.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Personál nerespektoval lidskou důstojnost

Šabatová v různé míře zjistila omezování osobní svobody, zásahy do soukromí a rizikové či netransparentní používání léků včetně tlumicích. Problémy byly také se stravou, hrozila podvýživa a dehydratace. Personál prý nerespektoval lidskou důstojnost a někdy ani hygienické standardy. Platby za pobyt v zařízení přesahovaly v některých případech průměrný starobní důchod. Ve dvou zařízeních se podle zjištění Šabatové nacházeli i senioři hovořící pouze německy, jimž personál nerozuměl a nebyl schopen se s nimi domluvit.

Ombudsmanka proto dotčeným zařízením sdělila, že se musí registrovat coby poskytovatelé sociálních služeb a dodržovat s tím spojené standardy nebo s touto formou podnikání skončit. Upozornila také, aby lidé neposílali své blízké do těchto zařízení.

Po zveřejnění informace od Šabatové uvedla provozovatelka jednoho ze zmíněných zařízení, brněnského Penziónu Jiřinka, Eva Žaludová, že penzión k 31. březnu uzavře. Řádná registrace jejího zařízení prý není možná kvůli charakteru stavby v ulici Terezy Novákové i kvůli neurčitým požadavkům úředníků. Žaludová si stojí za tím, že poskytovala kvalitní služby. Vzděláním je zdravotní sestra a i ostatní personál měl podle ní zkušenosti nebo rekvalifikační kurzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám