Hlavní obsah

Opozice cupuje vládu kvůli politickým trafikám

Právo, ada, nig

Opozice se pustila do vlády za to, že po volbách slibovala připravit zákon o výběru odborníků do funkcí ředitelů a členů dozorčích rad státních a polostátních firem a nyní od záměru ustoupila.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala na jednání Sněmovny

Článek

Jak informovalo ve středu Právo, koalice se shodla na zrušení úkolu, který mělo Babišovo ministerstvo financí. Zákon přitom byl jedním z devíti předpisů, který se politici zavázali schválit v rámci boje proti korupci a klientelismu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Právu řekl, že koalice chce v polovině roku zhodnotit fungování vládního personálního výboru a dohodnout se, zda se pravidla vtělí do zákona.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fiala: Hlavní je kontrola

ODS a TOP 09 sice tvrdí ve shodě s Babišem, že zákon není potřeba, ale personální výbor podle zástupců pravicové opozice problém s politickými trafikami neřeší. „Je třeba odpovědný přístup ministrů při dosazování lidí do dozorčích rad, aby tam nebyli političtí trafikanti, ale lidé, kteří té problematice rozumějí a kteří jsou dostatečně odpovědní,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Podle něj sice heslo o odpolitizování dozorčích rad zní hezky, ale nikdo nepřišel s rozumným konceptem, jak zajistit kontrolu. Jeho strana prý od počátku nechápala, proč takový problém řešit zákonem.

Je to další důkaz toho, že ty sliby, které lidem dávali, jsou nereálné
Petr Fiala, předseda ODS

Koalice za dostatečnou kontrolu považuje fakt, že veškeré nominace do státních a polostátních firem jsou veřejně přístupné na internetu, včetně zápisů z pohovorů členů vládního výboru s kandidáty.

„Je to další důkaz toho, že ty sliby, které lidem dávali, jsou nereálné a nerealizovatelné,“ uvedl Fiala a dodal: „Není to potřeba uzákoňovat, a hlavně není potřeba tu věc ideologizovat.“

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové je politika Sobotkovy vlády nešťastná, ministři – jak řekla – sami odvolávají ty, které předtím jmenovali. „Není důležité, aby byl zákon, je důležité, aby se chovali odpovědně,“ prohlásila.

O žádném odpolitizování se nedá mluvit, koalice se stejně dohodne, koho a kam pošle
Petr Gazdík, místopředseda hnutí Starostové a nezávislí

K vypracování zákona vyzvalo koalici ústy svého místopředsedy Petra Gazdíka hnutí Starostové a nezávislí.

„Vláda při výběru členů dozorčích rad využívá svůj personální výbor. O žádném odpolitizování se nedá mluvit, koalice se stejně dohodne, koho a kam pošle. Pokud tedy vláda skutečně odmítne připravit zákon proti politickým trafikám, k jehož přípravě se dobrovolně zavázala, až tolik mě to nepřekvapí,“ uvedl Gazdík.

Ze lží obvinil vládu šéf Úsvitu Tomio Okamura.

„Je to normální korupce, protože když nejsou jasná pravidla pro jmenování členů dozorčích rad státních či polostátních firem, tak to bude pokračovat tím, že tam budou političtí trafikanti bez ohledu na odbornost,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám