Hlavní obsah

Nebourejte naše domy, znělo v Horním Jiřetíně. Lidé těžaře vypískali

Právo, koc
Horní Jiřetín

Na tři stovky místních i přespolních se ve středu odpoledne sešly v centru Horního Jiřetína na Mostecku, aby demonstrovali za zachování limitů těžby hnědého uhlí. Vzpomínali také na obce, které musely dolům ustoupit.

Na demonstraci proti prolomení limitů promluvil i exministr Bursík

 
Článek

Shromáždění pořádalo občanské sdružení Kořeny ve spolupráci s nevládními organizacemi v reakci na čtvrteční demonstraci hornických odborářů za úplné prolomení limitů a zbourání Horního Jiřetína. [celá zpráva]

Foto: Karel Otcovský, Právo

Na demonstraci proti prolomení těžebních limitů přišly do Horního Jiřetína tři stovky lidí.

„Neberte nám naše domovy”, „Nebourejte naše domy”, „Spolu proti dolu”, „Nechceme žít na hraně jámy” nebo „Neustoupíme uhlobaronům”, to jsem jen některé z transparentů, které příchozí drželi v rukách či vyvěsili po okolí, a které jasně deklarují, co si účastníci manifestace o plánu na prolomení limitů myslí.

V jejich názorech je utvrzovali také řečníci na pódiu počínaje zdejším starostou Vladimírem Buřtem, po ekologické aktivisty či exministra životního prostředí Martina Bursíka. Všichni svorně vyzývali přítomné k odhodlání v boji za udržení limitů v stávající linii.

Vzkaz politikům

Během protestní akce měli lidé možnost napsat vzkaz politikům a těžařům. Většina z nich byla ve smyslu: Nechte nás žít tam, kde žít chceme.

Na závěr demonstrace symbolicky hlasitě vypískali všechny, kteří o prolomení limitů usilují, a zapálili svíčky za rodiny, které v minulosti musely kvůli těžbě uhlí opustit své domovy.

Foto: Právo

Starosta Vladimír Buřt řekl, že je odhodlán bojovat za zachování města všemi prostředky.

„Dokážu si představit, že až dojdou všechny možné právní možnosti, budeme bojovat třeba vlastním tělem," uvedl. Poznamenal, že mnozí lidé jsou unaveni ustavičnou debatou o prolomení limitů těžby, která se podle něj objevuje po každých volbách.

Konec Horního Jiřetína?

Případné prolomení těžebních limitů by podle starosty Buřta znamenalo nejen zánik obce, ale ohrozilo také zhruba 800 pracovních míst v katastru Horního Jiřetína, včetně 300 zaměstnanců hlubinného dolu Centrum. Rozšíření těžby nepřinese podle něj žádná nová pracovní místa.

Těžařská společnost Severní energetická, která vlastní důl Centrum i lom Československé armády (ČSA) podobnou argumentací odmítají.

Foto: Karel Otcovský, Právo

„Pokud by došlo k plánovanému stěhování Jiřetína, stěhoval by se i s firmami, institucemi a obchody. Pracovní místa pokračováním těžby ohrožena nejsou," uvedla mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.

Podle ní by totiž v takovém případě měla společnost zákonnou povinnost se majiteli objektů domluvit na vypořádání, respektive přestěhování.

Mládkovy varianty

Ministr Jan Mládek (ČSSD) představil čtyři varianty toho, jak s limity naložit. Kromě úplného zachování, nebo naopak úplného prolomení jsou ve hře dvě částečná řešení.

Buď se limity prolomí jen na dole Bílina patřící společnosti ČEZ, nebo na Bílině a částečně na dole ČSA. Sám neočekává, že by limity stanovené vládou v roce 1991 zůstaly v platnosti.

S tím ale nesouhlasí těžaři a odboráři. Na demonstraci za prolomení limitů těžby hnědého uhlí vyrazí do Prahy stovky horníků z Mostecka. Horničtí odboráři ohlásili demonstraci na 29. ledna před budovu ministerstva průmyslu a obchodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám