Hlavní obsah

Němeček chce konec kouření v restauracích a na lístku jeden nápoj levnější než pivo

Úplný zákaz kouření ve stravovacích zařízeních, v areálech nemocnic i na dětských sportovištích navrhuje ministerstvo zdravotnictví v novele zákona o ochraně zdraví, který podalo do připomínkového řízení. Zákaz se má týkat i elektronických cigaret.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle zákona by také měl být v nabídce restauračních zařízení nápoj levnější než pivo. Za nalití alkoholu dětem a dospívajícím může být provozovna ihned uzavřena. Stoupají také pokuty za nalití alkoholu dětem na dva milióny a dospívajícím na milión korun.

Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) vychází z návrhu normy, kterou připravil jeho předchůdce Leoš Heger (TOP 09), v řadě ohledů ale je přísnější. Novinkou také je komplexní přístup k problematice alkoholu, tabáku a nelegálních drog, včetně zřízení státního fondu integrované protidrogové politiky. Do fondu by plynul podíl ze spotřební daně za alkohol a cigarety a z loterijní daně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pozitivní dopady pro společnost

Němeček v materiálu pro vládu vyčísluje celospolečenské náklady na užívání alkoholu, tabáku a nelegálních drog na 56,2 miliardy korun ročně, z nich 33,1 miliardy za tabák, 16,4 miliardy alkohol a 6,7 miliardy drogy.

"Pokud by se podařilo snížit spotřebu tabáku o pět procent, klesnou příjmy státního rozpočtu o 2,1 miliardy korun. Pro zdravotní a sociální resort by to ale znamenalo díky poklesu nemocnosti, invalidity a úmrtnosti na následky užívání legálních i nelegálních drog úsporu 5,5 miliardy korun ročně," uvádí v důvodové zprávě.

Podobně jako Heger mluví Němeček o zákazu prodeje tabáku, elektronických cigaret a alkoholu v automatech a také v zásilkovém prodeji s výjimkou internetu, kde ale musí zboží převzít osoba prokazatelně starší 18 let. V restauracích nesmějí pobývat opilí mladiství, za jejich vpuštění do provozovny hrozí pokuta.

Zákaz nalévání alkoholu dětem a mladistvým je už v platném zákoně z roku 2005 a Němeček ho do svého návrhu přebírá. Podle starší normy se také nesmí kouřit ve veřejných budovách, vlacích, na nádražích a zastávkách. Restauratéři si zatím mohou vybírat, zda se v jejich zařízení bude kouřit, musejí zajistit oddělené prostory kuřácké a nekuřácké.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám