Hlavní obsah

Ostravský radní skončil kvůli nemoci

Právo, Denisa Telaříková, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Ostravský magistrát přišel o jednoho radního. Post ve středu dobrovolně z vážných zdravotních důvodů opustil Libor Grygar (ČSSD). Rezignační dopis předal předsedovi klubu ČSSD a náměstkovi primátora Lumíru Palyzovi a primátorovi Tomáši Macurovi (ANO).

Foto: archiv Ostravského informačního servisu

Ostravská radnice

Článek

„Obdržel jsem písemnou informaci, že pan Grygar se rozhodl rezignovat na pozici člena rady. Lidsky tomu rozumím, nechce se nechat uštvat, je to přece jenom člověk, který je nemocný, a já mu přeju, ať se mu zdravotní stav zlepší,“ řekl Právu Palyza s tím, že koaliční partnery, hnutí ANO a KDU-ČSL, o Grygarově odchodu ve středu informoval.

Určitá změna nastala také v případu dalšího radního za sociální demokracii a zároveň náměstka primátora Iva Hařovského, který byl obviněn spolu s dalšími bývalými radními Ostravy-Jihu v souvislosti s veřejnými zakázkami.

Koaliční partneři vyzvali před časem sociální demokraty, aby situaci kolem obou radních vyřešili.

Pokud bude Hařovský obžalován, ČSSD bude jednat

Část opozice na zastupitelstvu srovnávala případ Hařovského s kauzou Vladislava Kovala, který po obvinění policie, že si coby vysoký úředník ministerstva pro místní rozvoj údajně řekl o úplatek, byl vyloučen z hnutí ANO a pak sám rezignoval na mandát zastupitele Ostravy a Ostravy-Jihu. [celá zpráva]

„Je potřeba rozlišit, že problém kolem Hařovského je úplně jiný a diametrálně odlišný od pana Kovala. Zatím co pan Koval si exaktně řekl přímo do telefonu údajně o úplatek, tak pan Hařovský je v situaci, kdy mu byl doporučen materiál ke schválení, on o něm hlasoval a dneska po sedmi letech se ta situace řeší,“ popsal Palyza.

Aby vyšli sociální demokraté koaličním partnerům vstříc, rozhodli se, že pokud bude Hařovský obžalován a postaven před soud, bude klub ČSSD řešit personální změnu.

„Jsme vedeni zájmem, aby koalice byla funkční, bezproblémová, abychom uhájili naše programové priority a priority koalice ve smyslu transparentnosti, otevření radnice a dalších věcí, které budou prospěšné pro občany Ostravy,“ podotkl náměstek primátora s tím, že takový postup už ČSSD nastínila hnutí ANO i lidovcům.

Primátor chce odchod obou

„Toto stanovisko odpovídá představám našich koaličních partnerů, i když samozřejmě v detailech se mohou lišit, ale bráním se paralele posuzování situace pana Kovala a pana Hařovského,“ zopakoval Palyza.

Ostravská mluvčí Andrea Vojkovská uvedla, že do středy 4. března, kdy si zastupitelé zvolí za Grygara nového radního, bude místo neobsazené.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Budoucí první dva muži Ostravy: nastávající primátor Tomáš Macura (vlevo) a jeho 1. náměstek Lumír Palyza.

Primátor Tomáš Macura (ANO) sdělil, že hnutí od počátku preferovalo variantu, aby z funkcí odešli oba radní. Odchod Grygara a případný odchod Hařovského, pokud by byl obžalován, klub ANO podle primátora vnímá pouze jako přijatelný kompromis.

„Nemám z toho radost. Je to otázka osobního přístupu každého jednotlivého člověka,“ reagoval Macura, který několikrát zopakoval, že on by za takové situace rezignoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám