Hlavní obsah

On-line systém k vydávání opencard zkolaboval, podle Krnáčové karty asi skončí

– Praha • Aktualizováno

V Praze ve středu zkolaboval portál pro on-line objednávání karet opencard. Blokuje jej majitel práv k projektu opencard, firma eMoneyServices (EMS), uvedla v tiskové zprávě primátorka Adriana Krnáčová (za ANO). Uvedla také, že město se musí připravit na to, že projekt opencard skončí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Mluvčí EMS Martin Opatrný řekl, že Praha neudělala nic pro to, aby zajistila bezproblémový chod systému. EMS podle něj nedělá nic nezákonného.

Vedení města v úterý schválilo částečný přechod na předplatné papírové kupony. Co bude dál s problematickou kartou opencard, ale stále neřekla. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Jednání společnosti eMoneyServices, která blokuje online objednávání opencard, považuji za minimálně nekorektní. Není možné, aby si Pražany brali jako rukojmí," tvrdí primátorka. S firmou Praha dál jedná.

Firmě prý Krnáčová v úterý poslala dopis, v němž požádala o předložení nabídky na odkup zdrojových kódů. "Původní nabídka dosahující částky 400 miliónů korun je nad rozpočtovými možnostmi Prahy," doplnila.

EMS: Nic neblokujeme, jen jsme omezili podporu

Opatrný tvrdí, že firma žádný dopis nedostala. Na situaci, v níž Praha nemá uzavřené smlouvy na podporu systému, prý upozorňuje už řadu měsíců.

"V tuto chvíli nepřekračujeme žádné smlouvy ani zákony," uvedl. "Systém neblokujeme, výpadek je jen součástí omezování podpory, na kterou Praha nemá smlouvy," řekl.

Karta opencard, která slouží především jako tramvajenka, stála přes 1,35 miliardy korun a dosud si ji vyzvedlo více než 1,2 miliónu cestujících. Deset minulých radních za TOP 09 a ODS a pět úředníků kvůli projektu čelí obvinění. Spor Prahy a EMS řeší soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám