Hlavní obsah

Zeman přijme nové velvyslance, mezi nimi i syna Kim Ir-sena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na Pražském hradě přijme pověřovací listiny od pěti nových velvyslanců včetně nového severokorejského ambasadora Kim Pchjong-ila. Ten je synem diktátora Kim Ir-sena a strýcem nynějšího vůdce KLDR Kim čong-una.

Foto: http://www.prezydent.pl/

Kim Pchjong-il s polským státním tajemníkem Mariuszem Handzlikem na archivním snímku z roku 2010.

Článek

Kim Pchjong-il byl podle médií od konce 70. let v podstatě v exilu na různých diplomatických postech v Evropě, aby nemohl zasahovat do politiky v KLDR. U svého otce měl prý upadnout v nemilost kvůli svému nezávaznému stylu života.

Média také spekulují, že díky velké fyzické podobnosti s otcem, kterého obyvatelé KLDR stále považují za poloboha, je pro severokorejskou vládu politickou hrozbou. Posledních 17 let byl velvyslancem v Polsku.

Zeman ve čtvrtek převezme pověřovací listiny také od dvou nových šéfů ambasád v Praze. Velvyslanectví Španělska povede Pedro Ibáňez-Martin a indonéské ambasádě bude šéfovat Aulia Rahman.

Zemanovi předají pověřovací listiny také dva velvyslanci, kteří budou sídlit v Berlíně, a to bangladéšský ambasador Muhammad Alí Sorcar a velvyslanec Bahrajnského království Ibrahím Mahmúd Ahmad Abdulláh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám