Hlavní obsah

Koalice v tichosti odpískala zákon proti politickým trafikám

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koalice soc. dem. ANO a lidovců v tichosti odpískala zákon o výběru odborníků do funkcí ředitelů a členů dozorčích rad státních a polostátních firem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Ten měl zabránit tzv. politickým trafikám, tedy vysílání zasloužilých i vysloužilých straníků do kontrolních orgánů. Nyní Právo zjistilo, že v rámci pravidelné kontroly, jak ministři plní své úkoly, je pod tímto úkolem jednoznačná poznámka: „Zrušit“.

Zákon je přitom jedním z devíti právních předpisů, které politici slíbili prosadit v rámci boje proti korupci a klientelismu. Své odhodlání dokonce stvrdili podpisy pod požadavky nevládních organizací sdružených pod názvem Rekonstrukce státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sice mírní kritiku ujištěním, že definitivně příprava zákona pod stůl nespadla, ale odpor místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše (ANO), jehož resort měl přípravu na starosti, je natolik silný, že se jej nejspíš nepodaří zlomit.

„Máme psát zákon, jak chodit na WC?“

„Přece nebudeme psát zákon o tom, jak chodit na záchod,“ řekl Právu už před časem Babiš. Premiér Sobotka nyní Právu sdělil: „V koalici jsme se dohodli, že v polovině letošního roku vyhodnotíme fungování vládního personálního výboru, jehož ustavení vůbec nebylo jednoduché, a definitivně se rozhodneme, jestli tuto věc zakotvit do zákona.“

Sobotka si myslí, že personální výbor, kde sedí tři zástupci všech koaličních stran, přispěl k průhlednému výběru kandidátů. „Jsem přesvědčen, že se výrazně omezily politické trafiky,“ uvedl.

Podle něj si dnes každý může na webových stránkách vlády přečíst, kteří lidé jsou do dozorčích rad nominováni, takže výběr – jak dodal – neprobíhá někde v zákulisí.

Výbor může kdykoli skončit

S tím zčásti souhlasí také představitelé Rekonstrukce státu, kteří přiznávají, že fungování výboru do určité míry přispělo ke zlepšení nominační praxe, nicméně odstup od přípravy zákona kritizují. Hotov měl být do konce loňského roku.

„Zřízení vládního nominačního výboru nelze považovat za komplexní, dlouhodobé a stabilní řešení problémů spjatých s dosavadním fungováním dozorčích rad,“ tvrdí ve své analýze zástupci sdružení.

Argumentují tím, že vládní usnesení o zřízení výboru může být škrtem pera kdykoli zrušeno. To uznává i premiér. „Je pravda, že třeba jiná vláda ho může zrušit a klidně se vrátit k praxi netransparentního výběru do dozorčích rad,“ přiznal Sobotka.

Vysílá i současná koalice

Přitom ani současná koalice se v několika případech nevyhnula tomu, aby do řídicích orgánů státních a polostátních firem nevyslala své politiky. Personálnímu výboru – soudě podle zápisů z pohovorů – to nijak nevadilo.

Třeba v dozorčí radě Povodí Labe sedí lidovecký senátor Petr Šilar, v Povodí Ohře poslanec ANO Stanislav Pfléger. Právě o něm před časem informovala ČT jako o člověku, který by měl pomoci prosadit stavbu jezu na Labi u Děčína, což by výrazně pomohlo Babišovým firmám. Poslanec to popřel. Pořad Reportéři ČT připomněl, že podle oficiálního rozdělení Česka spadá Labe u Děčína paradoxně pod správu Povodí Ohře.

Někdejší dlouholetý lidovecký poslanec Jan Kasal zase zasedl v dozorčí radě České pošty. Místopředseda okresní organizace soc. dem. ve Zlíně a zastupitel Sobotkovy strany ve Zlíně Roman Vaigel dostal funkci v dozorčí radě Čepra.

Neúspěšný kandidát ANO ve sněmovních volbách, šéf jaderné údržby v temelínské elektrárně a jeden ze zakladatelů občanského sdružení Jihočeští taťkové, Jiří Tyc, a člen energetické komise ANO, investiční a projektový manažer Lubomír Charvát zasedli v ČEZ.

Další poslanci ANO – Milan Brázdil a Roman Procházka – měli hájit zájmy státu v Národním centru tkání a buněk a v karlovarském Thermalu. Jejich angažmá ale rychle skončilo právě kvůli poslancování.

Bývalý hejtman neuspěl

Jen náhodou pak v dozorčí radě Českomoravské záruční a rozvojové banky neusedl někdejší liberecký hejtman za soc. dem. Stanislav Eichler (později neúspěšně kandidoval za zemanovce), který prošel nominací bez „ztráty kytičky“.

Vzápětí se ale ukázalo, že je trestně stíhán pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) tak byl nucen jeho nominaci stáhnout.

„Na základě této zkušenosti výbor zavedl čestné prohlášení, ve kterém musí kandidáti uvést, že si nejsou vědomi trestního stíhání,“ připomněl Sobotka a dodal: „Tyto informace logicky nemůže mít vládní výbor k dispozici a je závislý na tom, co mu uchazeč řekne.“

Reklama

Výběr článků

Načítám