Hlavní obsah

Už jsme jim koupili i postele, říká teta dvou chlapců odebraných v Norsku

Právo, Josef Koukal

Hlavním trumfem, jímž by Eva Michaláková u norských úřadů mohla dosáhnout navrácení svých dvou synů Denise (9) a Davida (6), je její rodina na Moravě. Sestra Zuzana Sovková s manželem jsou připraveni se chlapců okamžitě ujmout. Pokud by norská sociálka Barnevernet trvala na tom, že samotná matka stále není schopna zajistit svým dětem bezpečný a klidný domov, má tentokrát na stole alternativní řešení.

Zuzana Sovková, teta chlapců odebraných v Norsku

Článek

Evina sestra Zuzana a její manžel Petr Sovkovi nabízejí chlapcům zázemí na Hodonínsku. Sami už pečují o dvě vlastní děti, sedmiletou Terezku a tříletého Martina. „V první řadě jde o to, aby děti dostala do péče sestra. Pokud by to nebylo možné, pak o svěření usiluji já s manželem,“ řekla Právu Zuzana Sovková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Michaláková doposud vystupovala před úřady na vlastní pěst, ať už žádala o častější styk se syny, nebo jejich navrácení do vlastní péče. Nyní bude kromě návratu dětí do svých rukou navrhovat i variantu vydání do širší rodiny, konkrétně do péče sestry a jejího manžela.

Podmínky máme dobré, vlastníme rodinný dům, už jsme koupili patrové postele, chlapci by měli samostatný pokoj. S manželem máme oba dobrou práci, takže bychom určitě neměli problém se o děti postarat
Zuzana Sovková, sestra Evy Michalákové

Žádost navíc podpoří záruka české sociální služby OSPOD, která bude Norům garantovat dohled nad řádnou výchovou dětí.

Ministerstvo zahraničí také rodině poskytlo diplomatickou podporu a na českou nótu již přišla z Norska nabídka spolupráce na úrovni sociálních úřadů obou zemí.

„Pokud by mi byli svěřeni do péče, přišli by opět do kontaktu se svým rodným jazykem, žili by v kontaktu s českými dětmi, se svým bratrancem a sestřenicí,“ vypočítává výhody umístění chlapců do rodiny jejich teta Sovková.

„Podmínky máme dobré, vlastníme rodinný dům, už jsme koupili patrové postele, chlapci by měli samostatný pokoj. S manželem máme oba dobrou práci, takže bychom určitě neměli problém se o děti postarat,“ doplnila sestra matky dětí. Žádost o navrácení dětí do péče matky, případně širší rodiny bude znovu posuzovat norská Krajská komise pro sociálněprávní ochranu dětí a sociální záležitosti v krajích Buskerud a Vestfold, která se případem zabývala naposledy v únoru 2012.

Rodiče, jejichž dítě bylo svěřeno do náhradní péče, mají možnost ke komisi podat novou žádost o projednání každých 12 měsíců. Ta pak přezkoumá, zda se změnily podmínky, za nichž byly děti z rodiny odebrány. Za rodinu Michalákových podala žádost advokátka v Norsku už v prosinci.

Řízení v Norsku i na Moravě

Rodina se zároveň pokouší získat děti do péče i před českým soudem. Loni na jaře podala Michaláková k Okresnímu soudu v Hodoníně žalobu o svěření dětí do své péče po rozvodu s manželem.

„Žalovaným je pan Michalák. Návrh vychází z toho, že oba mají české občanství, přičemž manželství bylo rozvedeno, aniž soud rozhodl o svěření dětí do péče,“ řekl Právu právník Pavel Hasenkopf, který do úterý  Michalákovou zastupoval coby koncipient advokátní kanceláře Ivany Spoustové.

V úterý zastupování převzala samotná advokátka Spoustová. „U soudu je vedeno řízení ve věci svěření do péče obou nezletilých,“ potvrdila mluvčí hodonínského soudu Petra Dostálová. Případ podle ní má již přidělený soudkyně, kdy bude projednán, zatím nebylo určeno. Do sporu vstoupila i hodonínská policie, která prověřuje trestní oznámení rodiny Michalákové na norské úřady.

„Oznámení uvádí, že odebrání dětí bylo zcela neoprávněné. Jednáme o něm s norskými úřady,“ řekl mluvčí policie Petr Zámečník.

Také u moravských úřadů nabízí chlapcům péči coby alternativu k péči matky jejich teta Sovková. „Návrh na svěření dětí do mé péče jsem podala v Hodoníně a ve Veselí nad Moravou. Věc byla předána i Okresnímu soudu v Hodoníně,“ podotkla Sovková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám