Hlavní obsah

Češi jsou s uplynulým rokem spokojeni

• Aktualizováno
Novinky, jas

Češi jsou se svými životy spokojeni a většina z nich považuje za úspěšný i uplynulý rok 2014. Plyne to z průzkumu společnosti STEM. Spokojenost deklarovalo 76 procent dotázaných, za úspěšný považuje rok 2014 64 procent lidí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jste spokojeni se svým životem?

Článek

„Od pozitivně laděného osobního hodnocení se ale výrazněji odlišuje hodnocení stavu společnosti. Jen dvě pětiny lidí (42 procent) se domnívají, že rok 2014 přinesl úspěch v rozvoji naší společnosti, a zhruba každý třetí (30 procent) si myslí, že změny v naší společnosti přinesly za poslední rok více spravedlnosti,“ doplnila agentura.

Ve všech sledovaných ohledech nicméně došlo meziročně k pozitivnímu posunu vnímání. Z průzkumu dále plyne, že spokojenost s osobním životem a jeho pozitivní vnímání roste s dosaženým vzděláním.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Novinky

Byl váš uplynulý rok 2014 úspěšný?

Pozitivní pocity loňského roku převládají u 45 procent respondentů, což je o 10 procentních bodů více než loni. Negace převládá u 38 procent lidí a 17 procent pociťuje nudu či únavu.

S osobním životem a uplynulým rokem jsou nejspokojenější příznivci TOP 09 a hnutí ANO. Skeptičtější jsou při pohlédnutí za rokem 2014 stoupenci ČSSD a lidé nerozhodnutí, kterou ze stran by podpořili.

Spokojenost se životem a hodnocení minulého roku z hlediska osobního a z pohledu společnosti (v procentech)
201320142015
spokojenost se životem646776
rok 2014 byl pro mne úspěšný555564
rok 2014 byl úspěšný pro rozvoj společnosti152242
změny přinesly více spravedlnosti14330
zdroj: STEM

„Mírná většina příznivců ANO a ČSSD má za to, že rok 2014 přinesl úspěch v rozvoji naší společnosti. Stoupenci ostatních parlamentních stran jsou v této otázce skeptičtější. Hodnocení toho, zda uplynulý rok přinesl více spravedlnosti, je ještě horší, především mezi stoupenci KSČM, TOP 09 nebo nerozhodnutými,“ všímá si průzkum.

Negativní pocity ve srovnání s loňskými výsledky vesměs ubývaly, všímá si průzkum. Lidé méně cítí pocit strachu, obav či nejistoty (snížení o pět procentních bodů) a mírně také ubyl podíl lidí cítících bezmocnost či vztek (o dva procentní body).

Anketa

Jste spokojen/a se svým životem?
Ano
56,4 %
Ne
43,6 %
Celkem hlasovalo 4987 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám