Hlavní obsah

Islámský stát je úhlavní nepřítel, musíme ho zničit, vyzval svět Zeman

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Prezident Miloš Zeman pronesl v rámci mezinárodní konference k uctění 70. výročí uzavření nacistického koncentračního tábora v Osvětimi razantní projev na téma nových světových hrozeb. Novodobou společnost podle něj může čekat „superholokaust“, při kterém zemřou stovky miliónů lidí. Vyzval kvůli tomu ke společné ozbrojené akci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman na pražské konferenci k výročí konce holokaustu.

Článek

Zeman vyzdvihl hrozbu terorismu a rozrůstající se organizace Islámský stát, který je podle něj často podceňovaný, ale má obdobnou povahu jako nacistické Německo počátkem 30. let.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„To, co nám podle mého názoru hrozí, je superholokaust, jehož oběťmi budou stovky miliónů lidí,“ varoval.

Poukázal na zamýšlenou mapu Islámského chalífátu, která podle Zemana zabírá polovinu Evropy, Afriky a velkou část Asie. „Řeknete mi, že je to mapa, jejímž autorem je blázen, a budete mít pravdu. Ale Adolf Hitler byl taky blázen, a přesto se jeho vize zotročené a judenfrei Evropy téměř naplnila,“ podotknul.

Vyzval k mezinárodní ozbrojené akci

Na závěr svého projevu vyzval k využití vojenské síly proti terorismu. „Máme-li zabránit superholokaustu a masivnímu vyvražďování lidí, potřebujeme sjednocenou ozbrojenou akci, akci vedenou na mezinárodní úrovni, akci vedenou pod egidou Rady bezpečnosti Spojených národů, akci, do jejíchž mezinárodních sil rychlého nasazení by měli vyslat své síly pokud možno všichni stálí členové Rady bezpečnosti. Akci, která by eliminovala v zárodku výcvikové tábory teroristů, která by nepracovala s bezvýchodným, plošným obsazováním území, ale využívala moderních technických prostředků, například bezpilotních letadel a podobně. Akci, v níž by se celé mezinárodní společenství spojilo proti svému úhlavnímu nepříteli,“ vyzval.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Zeman zkritizoval, že společnost stále podléhá appeasementu a chybí odvaha razantně se postavit teroristům: „Stále se domníváme, že teroristická hnutí lze edukovat. Ano, Hitler nás edukoval plynovými komorami. A proto se obávám, že než začneme vážně uvažovat o takové mezinárodní síle rychlého nasazení, bude potřeba ještě řady teroristických útoků, než si veřejnost uvědomí, že s teroristy se nevyjednává, že s teroristy se bojuje a že s teroristy nemůžeme bojovat pouze povrchními změnami legislativy, ale ozbrojenou silou.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám