Hlavní obsah

Na konferenci k holokaustu vystoupil i Jakunin, na něhož USA uvalily sankce

Praha
Aktualizováno

Pražské konference k výročí konce holokaustu se účastní i šéf ruských železnic Vladimir Jakunin. Je zakladatelem fóra Dialog civilizací a právě v této pozici byl na konferenci pozván. Jakunin je blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina a USA jej zařadily na černou listině osob, jichž se týkají sankce USA kvůli ruské anexi Krymu

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Jakunin

Článek

Jakunin podle informací ČTK přijel na pozvání Evropského židovského kongresu. Dvakrát vystoupil v rámci panelu o roli médií při utváření názorů na antisemitismus a extremismus. V seznamu hostí, který před akcí dostali novináři, uvedený nebyl, v programu pro hosty uvedený je.

Jakunin je zakladatelem světového fóra Dialog civilizací, jehož je loni v září zúčastnil i český prezident Miloš Zeman, který mimo jiné přirovnal válku na Ukrajině k chřipce. Česká hlava státu za svá slova tedy sklidila kritiku doma i v zahraničí. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fórum Let My People Live! (Nechte žít můj lid) pořádá Evropský židovský kongres spolu s Evropským parlamentem a dalšími organizacemi. Prezidentem kongresu je Moše Kantor, ruský miliardář s údajně blízkými vazbami na prezidenta Putina. Fórum chce upozornit na hrozby spojené s přibývajícími projevy antisemitismu a extremismu ve světě.

Jakunin je sporná osobnost

Jakunin je šéfem ruských státních železnic. Obchodní aktivity Jakunina byly několikrát terčem stížností a žalob známého ruského protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného. Šéf ruských železnic ale jeho obvinění kategoricky odmítá.

Jakunin je šéfem drah už od roku 2005, ve funkci byl potvrzen v letech 2008 a 2011. Loni se spekulovalo, že bude odvolán, ale nepotvrdilo se to. Dráhy jsou ve značné ztrátě.

USA zařadily v březnu 2014 po anexi Krymu Jakunina na seznam osob, kterých se týkají sankce. Jsou mezi nimi lidé, kteří mají vliv a zdroje, aby mohli podporovat Putina. Jakunin rozhodnutí odsoudil a podivoval se, jak může země s demokratickou tradicí zařadit někoho na černou listinu jen kvůli funkci a upřímným vyjádřením.

Evropská unie ho na černou listinu nezařadila, i když se o tom spekulovalo. Jakunin proto může navštěvovat země EU bez omezení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám