Hlavní obsah

Židé nemají daleko k novému exodu, míní šéf Evropského židovského kongresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Židé jsou blízko novému exodu z Evropy, kde v některých zemích čelí velkému ekonomickému tlaku a radikálnímu islámu. Na tiskové konferenci před zahájením mezinárodního fóra k holokaustu na Pražském hradě to v pondělí řekl prezident Evropského židovského kongresu (EJC) Moše Kantor.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Evropského židovského kongresu Moše Kantor na Pražském hradě před zahájením mezinárodního fóra Let my people live!

Článek

Po evropských vládách žádá zajištění větší bezpečnosti pro Židy a legislativní opatření v tomto směru. V Evropě by podle něj měl vzniknout i post zvláštního vyslance pro antisemitismus.

„Dnes jsme v situaci, kdy je židovská komunita v Evropě blízko novému exodu z Evropy. Židé se hodně bojí,“ prohlásil Kantor s odkazem na útoky, které se v posledních letech odehrály v Toulouse, Bruselu a naposledy nedávno v Paříži.

Důvodem tohoto strachu jsou podle něj hlavně dva faktory. „Ekonomická agrese jako v Řecku a Maďarsku a radikální islamismus,“ upřesnil. Židé v Řecku a Maďarsku jsou podle něj pod větším tlakem než ostatní komunity s výjimkou Romů.

Vyzval proto evropské úřady k „dramatickému zvýšení bezpečnosti“ židovských obyvatel. O tom, jak toho legislativně dosáhnout, budou jednat i účastníci pražského fóra a návrhy budou obsaženy v dokumentu, který má fórum přijmout.

„Dnes tento proces na institucionálním základu definitivně odstartujeme,“ poznamenal Kantor. Jedním z opatření má podle něj být i vytvoření zvláštního evropského vyslance pro otázky antisemitismu. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová mu už údajně slíbila to zvážit.

Blízko k Putinovi

EJC je hlavním organizátorem dvoudenního setkání více než 30 předsedů a místopředsedů parlamentů a dalších 500 hostů.

Akce se pořádá k 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi, které připadá na úterý.

Kantor je ruský miliardář s údajně blízkými vazbami na prezidenta Vladimira Putina. Na pondělní tiskové konferenci otázky na politiku Moskvy vůči Ukrajině odmítl zodpovědět. Putina nicméně označil za „velkého přítele ruské židovské komunity“.

Reklama

Výběr článků

Načítám