Hlavní obsah

Čechy a Vysočinu zasype sníh, varují meteorologové

Novinky, jas
Aktualizováno

V souvislosti s přechodem okluzní fronty, která bude od západu postupovat přes Českou republiku, očekávají meteorologové vydatné srážky. V Čechách může napadnout kolem 10 centimetrů sněhu, na horách pak v úhrnech zhruba 20 centimetrů, očekává Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Nejvíce nového sněhu napadne od pondělního večera do úterního poledne. V Čechách a na Českomoravské vrchovině očekáváme místy pět až 10 centimetrů, na horách 10 až 20 centimetrů nového sněhu. Během noci na úterý se od vyšších poloh začnou tvořit i sněhové jazyky, na horách i závěje,“ očekávají meteorologové.

Nejprve se srážky objeví na západě území, v průběhu noci na úterý budou postupovat směrem na východ.

„Na většině území bude sněžení pokračovat i během úterního rána a dopoledne a během dne bude postupně od západu přecházet v místní sněhové přeháňky, v polohách pod 300 metrů i smíšené,“ doplnil ČHMÚ s tím, že na horách může sněžit i trvaleji.

Výstraha před sněžením platí pro všechny české kraje a Vysočinu, pro stejné regiony s výjimkou metropole pak platí i varování před tvorbou sněhových jazyků. V platnosti je do úterního večera.

Reklama

Výběr článků

Načítám