Hlavní obsah

Zemřela Ludmila Brožová-Polednová, prokurátorka z procesu s Miladou Horákovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 93 let zemřela Ludmila Brožová-Polednová. Na začátku 50. let působila jako takzvaná dělnická prokurátorka v procesu zinscenovaném komunistickým režimem s demokratickou političkou Miladou Horákovou.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Ludmila Brožová-Polednová

Článek

Brožová-Polednová zemřela 15. ledna, napsal v sobotu server Tn.cz, podle kterého o pohřbu věděla jen rodina.

Proces s doktorkou Horákovou se konal v létě 1950. Tehdy devětadvacetiletá písařka právního oddělení ÚV KSČ Brožová-Polednová se k němu dostala jako čerstvá absolventka Právnické školy pracujících. Na konci líčení před pražským Vrchním soudem byly 8. června 1950 vyneseny čtyři tresty smrti, stejný počet doživotí a pět dlouholetých trestů. Brožová se aktivně podílela nejenom na samotném procesu, ale byla přítomna i popravě odsouzených, ze které jí podle vlastních slov "bylo zle".

V roce 2007 byla z podnětu Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu na Brožovou-Polednovou podána žaloba ze spolupachatelství na vraždě. Proti obvinění se hájila tím, že v roce 1950 byla ještě příliš mladá a nezkušená. Zároveň ale odmítala připustit, že osoby odsouzené v procesu s Horákovou byly nevinné.

Brožová nastoupila do vězení, později dostala milost

Brožová-Polednová byla pravomocně odsouzena v září 2008 na základě stížnosti nejvyšší státní zástupkyně, která se neztotožnila s verdiktem Vrchního soudu. Ten rozhodl, že trestný čin, za nějž byla Brožová-Polednová původně odsouzena na osm let, byl již promlčen. V březnu 2009 nastoupila bývalá prokurátorka do věznice ve Světlé nad Sázavou.

Kancelář hlavy státu nicméně upozornila na skutečnost, že soudy nezohlednily amnestie z let 1953, 1955 a 1990, které by se mohly případu týkat. Soud následně rozhodl, že se dvě amnestie na Brožovou-Polednovou skutečně vztahují, a zkrátil jí trest na tři roky. Krátce před Vánoci 2009 jí totiž tehdejší prezident Václav Klaus udělil milost.

Reklama

Související články

Soud rozhodl o osudu Brožové-Polednové

Pražský vrchní soud rozhodl ve středu v neveřejném jednání o dalším osudu bývalé dělnické prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové, která si už rok odpykává ve...

Výběr článků

Načítám