Hlavní obsah

Nejednotná koalice. Vydání dluhopisů za 674 miliard přes Sněmovnu neprošlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v pátek neschválili vydání dluhopisů v objemu 674 miliard korun, které by měly sloužit k úhradě schodku rozpočtů z minulých dvou let. Dluhy musí být zaplaceny v letech 2015 a 2016.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO)

Článek

Pro vydání dluhopisů zvedlo ruku 84 koaličních poslanců, přičemž ke schválení chyběly čtyři hlasy. Proti přijetí zákona nehlasoval nikdo, nicméně se zdrželo sedm sociálních demokratů a po dvou členech ANO a KDU-ČSL.

Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) nevyslyšela přání opozice a nezahájila projednávání dalšího bodu s poukazem na to, že se chce poradit s legislativou.

"Já chápu, že když neprojde vládní návrh, tak se musí předsedající okamžitě poradit s právníky. Zdá se, že to je ten nový politický styl," reagoval šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek a vyžádal si hodinovou přestávku na jednání klubu, aby měla místopředsedkyně Jermanová „dostatek času”.

Po přestávce k opakování hlasování nedošlo. Kalousek jej pouze označil za „milou ukázku neschopnosti a neakceschopnosti” vládní koalice, nicméně připomněl, že se nic neděje, neboť Sněmovna schválila novelu rozpočtových pravidel, která umožní ministerstvu financí vydávat dluhopisy na krytí schváleného schodku bez nutnosti předkládat Parlamentu zvláštní zákon. To potvrdil i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám