Hlavní obsah

Velvyslancem KLDR v Česku má být syn diktátora Kim Ir-sena

– Praha

Velvyslancem Korejské lidově demokratické republiky (KLDR) v Česku se má stát Kim Pchjong-il, syn diktátora a zakladatele severokorejského totalitního komunistického režimu Kim Ir-sena. Uvedl to ve čtvrtek server E15.

Foto: Wikimedia

Kim Pchjong-il

Článek

Kim Pchjong-il byl podle médií od konce 70. let v podstatě v exilu na různých diplomatických postech v Evropě, aby nemohl zasahovat do politiky v KLDR.

Nový severokorejský velvyslanec se funkce ujme až po předání pověřovacích listin prezidentu Miloši Zemanovi. "K tomuto kroku prozatím nedošlo," řekla E15 Zuzana Chrištofová z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Termín předání listin Hrad ještě nezveřejnil.

Kim Pchjong-il je mladším nevlastním bratrem zemřelého Kim Čong-ila, který byl nástupcem Kim Ir-sena, a je tedy strýcem nynějšího vůdce KLDR Kim Čong-una. U svého otce údajně Kim Pchjong-il upadl v nemilost kvůli nevázanému stylu života, a proto od roku 1979 zastával různé diplomatické posty v zahraničí.

Média ale také spekulují, že díky velké fyzické podobnosti s otcem, kterého obyvatelé KLDR stále považují za poloboha, je pro severokorejskou vládu politickou hrozbou.

Reklama

Výběr článků

Načítám