Hlavní obsah

Blažek: Za jmenováním Šámala nejvyšším soudcem jsou týdny utajených jednání

Novinky, Václav Lang
Praha

Poslanec a exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) znovu zkritizoval postup, jakým byl do funkce jmenován nový předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Prohlásil, že se tak stalo díky iniciativě předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Exministr spravedlnosti Pavel Blažek (vlevo) a předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Za takzvanou náhlou výměnou předsedy Nejvyššího soudu jsou týdny utajených jednání s dalšími kandidáty, konaných v brněnských a pražských zákoutích. Cílem bylo, aby se předsedou soudu stal někdo, kdo patří do jejich (Rychetského a Baxových) vztahových vazeb v justici,“ prohlásil ve čtvrtek ve Sněmovně Blažek.

Ten už se v úterý, když vyšlo najevo, že dosavadní předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová opustí funkci a na její místo o dva dny později nastoupí Pavel Šámal, podivoval nad rychlostí této výměny. Vyslovil tehdy podezření, že se jedná o komplot Pražského hradu a justice. [celá zpráva]

„Úloha Pavla Rychetského a Josefa Baxy nebyla jen konzultační, ale byla především iniciativní. Je zcela v rozporu s ústavně vymezenou kompetencí předsedů Ústavního a Nejvyššího správního soudu, aby potajmu sháněli kandidáta na předsedu Nejvyššího soudu,“ oznámil Blažek ve čtvrtek poté, co podle svých slov hovořil s některými osobami v justici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman jmenoval 22. ledna Pavla Šámala do funkce předsedy Nejvyššího soudu.

Zmíněný postup označil za hrubé porušení personální nezávislosti institucí uvnitř justice. „Všichni soudci dostali jasný vzkaz: Pokud se chtějí kariérně uplatnit, nebude to možné jinak než se svolením a spoluprací s předsedy Baxou a Rychetským, neboť se ukázalo, že právě a jen oni to dokážou vyjednat na Pražském hradě,“ prohlásil Blažek.

Reklama

Výběr článků

Načítám