Hlavní obsah

Poslanci nakročili ke zrušení druhého pilíře

Novinky, Václav Lang
Praha

Poslanci podpořili první krok ke zrušení druhého pilíře. Na středečním jednání schválili v prvním čtení novelu zákona o důchodovém spoření, která ukončí možnost nadále přispívat peníze do druhého pilíře důchodového systému. Samotný druhý pilíř by měl skončit od příštího roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Tímto návrhem se ukončuje možnost vstupovat do tzv. druhého důchodového pilíře důchodového systému,“ informoval ministr financí Andrej Babiš. „Cílem je snížit nároky na administraci,“ dodal.

Druhý pilíř zatím funguje. Lidé v něm mohou od roku 2013 ukládat tři procenta odvodů na vlastní spoření u penzijních společností, zároveň ale musí další dvě procenta přispět ze svého. Pokud novela o důchodové spoření začne platit, noví klienti už se nebudou smět do druhého pilíře hlásit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sněmovna poslala návrh k projednání rozpočtovému výboru, zároveň odhlasovala zkrácené projednání ve lhůtě 30 dní.

Rozjitřená diskuse

Druhého pilíře využilo přes 83 tisíc lidí. Uložené peníze by se jim podle návrhu měly vrátit do konce roku 2016. Lidé se sami rozhodnou, zda budou chtít úspory vrátit poštou, na účet nebo převést do třetího pilíře.

O novele se v pondělí vedla několikahodinová debata. Opoziční ODS a TOP 09, jejichž vláda druhý pilíř zavedla, kritizovala koalici za to, že ruší stávající systém, ale nepředkládají za něj jinou alternativu. „Ženete tuhle republiku do hodně krizové situace,“ pronesl například místopředseda poslanců TOP 09 František Laudát.

S tím nesouhlasil vicepremiér Pavel Bělobrádek, podle kterého existuje nových alternativ několik.

„Rušíme něco, co nemá vůbec smysl,“ argumentoval zase předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám