Hlavní obsah

Sněmovnou v prvním čtení hladce prošel centrální registr přestupků

Novinky, Václav Lang
Praha

Bez větších problémů prošel prvním sněmovním čtením návrh na zavedení centrálního registru přestupků. Ten má do dvou let začít pomáhat vypořádat se s notorickými pachateli drobné kriminality. Novela počítá i se zvýšením pokut za opakované páchání některých přestupků.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Poslanecké sněmovny. Na snímku premiér Bohuslav Sobotka, ministr financí Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Článek

Vláda si od novely slibuje efektivnější boj proti recidivistům. Jak totiž při projednávání zdůraznil poslanec a bývalý policista Bronislav Schwarz (ANO), dosud neexistuje žádná centrální evidence přestupků s výjimkou těch dopravních nebo těch, které se týkají provinění vůči životnímu prostředí.

Novela zákona o přestupcích, kterou poslanci v pondělí poslali do právního výboru, rovněž zvyšuje pokuty pro pachatele některých přestupků. Týkat se má přestupků proti majetku, občanskému soužití a veřejnému pořádku. Nejvyšší hranice pokuty se má pro recidivisty zvýšit o polovinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Opakované spáchání přestupků znamená, že se jej pachatel dopustí do roku od doby, kdy byl uznán vinným z jiného přestupku. Recidivistům se zvýší horní hranice pokuty, kterou je za přestupek možné uložit, o polovinu.

Novela prošla prvním čtením hladce, pro hlasovalo 124 poslanců ze 126 přítomných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám