Hlavní obsah

Snažte se zkrátit řízení, apeloval Zeman na 26 nových soudců

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval 26 nových soudců. Většina jich zamíří do Ústeckého kraje. V krátkém proslovu prezident na soudce apeloval, aby se zasadili o zkrácení soudního řízení.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) jmenoval na Pražském hradě 26 nových soudců obecných soudů.

Článek

„Neuvěřitelná délka řízení snižuje prestiž vaší profese. Snažte se dělat vše pro to, aby se tato lhůta zkrátila,” apeloval prezident.

Podle viceprezidenta Soudcovské unie Tomáše Novosada je 26 nových soudců především náhradou za kolegy, kteří z justice odcházejí. Nejedná se podle něj o žádné zásadní personální posílení soudů. V ČR působí kolem tří tisíc soudců.

Ke jmenování soudců potřebuje prezident podle ústavy spolupodpis předsedy vlády. Proto kabinet seznam kandidátů na funkce soudců vždy projednává předem. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) původně navrhla vládě a Zemanovi 27 kandidátů, později ale vzala zpět návrh, který se týkal právníka Pavla Bednaříka.

Ten působil na ministerstvu jako ředitel odboru dohledu, a to od loňského dubna do srpna, kdy byl náhle odvolán. Válková nechtěla v médiích svůj krok komentovat, uvedla jen, že v mezidobí dostala informace od svého prvního náměstka Roberta Pelikána, na jejichž základě Bednaříkovu kandidaturu přehodnotila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám