Hlavní obsah

Soud znovu projedná Hermanovo odvolání z čela ÚSTR

Aktualizováno

Případ odvolání stávajícího ministra kultury Daniela Hermana z vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se vrátí k dalšímu projednání. V odvolacím řízení o tom ve středu rozhodl pražský městský soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Daniel Herman v době svého působení v ÚSTR

Článek

Podle Hermana byl při odvolání v dubnu 2013 porušen zákoník práce a výpověď nebyla projednána s odbory, čímž došlo k porušení práva. ÚSTR s tím nesouhlasí.

Loni v květnu rozhodl Obvodní soud pro Prahu 3, že Hermanovo odvolání bylo nezákonné. Po středečním rozhodnutí vyšší soudní instance bude muset případ projednat znovu.

Podle Hermana Rada ústavu porušila jak jednací řád, tak i pracovně-právní předpisy. Po odvolání mu totiž nebyla předložena nabídka žádné pracovní pozice. A to ani místo tiskového mluvčího, které bylo v den jeho odvolání volné.

Rada ústavu odvolala Hermana kvůli tomu, že prý nebyla spokojena s jeho prací a kritizovala ho kvůli chybějící koncepci vědecké práce, která se také projevovala v silné obměně pracovníků. Poslední kapkou byla služební cesta do USA, která prý neměla pro ústav žádný přínos.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám