Hlavní obsah

S odškodněním za strach lidem z Vrbětic ombudsmanka nepomůže

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé ve Vlachovicích-Vrběticích a v okolních Haluzicích, Lipové a v dalších místech, kterých se dotýkají následky loňských explozí v areálu muničních skladů, zřejmě nemají šanci domoci se náhrady nemajetkové újmy za stres, který prožívají.

Foto: Policie ČR

Areál muničního skladu ve Vrběticích

Článek

Okamžiky, kdy jim za humny s třeskotem vybuchly dva muniční sklady napěchované tunami dělostřelecké i pěchotní munice či protitankových granátů a leteckých pum, mají stále v živé paměti. Stejně jako urychlené evakuace.

Nadále je trápí zvýšené náklady na dopravu po objížďkách kvůli uzavřené silnici od Haluzic. Nemohou se smířit ani s tím, že v důsledku situace se snížila hodnota jejich domů, zahrad, pozemků, pastvin i lesů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ochránkyně práv situaci nezkoumá

Zlínský kraj sdělil, že odškodnění se bude poskytovat pouze za škody na majetku, případně za škody vzniklé v důsledku zásahů složek Integrovaného záchranného systému.

Situace okolo muničních skladů u Vlachovic-Vrbětic je podle všeho složitá, ale známe ji jen z médií, protože ochránkyni nepřísluší se jí zabývat.
Iva Hrazdílková, mluvčí ombudsmanky

Právo oslovilo úřad veřejného ochránce práv s dotazem, zda je postup státu a kraje správný.

„Odškodnění, ať už ve smyslu náhrady škody, nebo nemajetkové újmy, je soukromoprávní záležitostí. Náhradu škody nebo přiměřené zadostiučinění za nemajetkovou újmu může žádat každý po tom, kdo ji způsobil. Podmínkou tedy je, že žadatel jasně definuje, jaká škoda či újma mu byla způsobena, kdo ji způsobil a je za ni odpovědný, tj. pojmenuje viníka událostí, po němž odškodnění požaduje, a prokáže příčinnou souvislost mezi jednáním toho, kdo škodu způsobil, a způsobenou újmou,“ sdělila mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Foto: Policie ČR

Vstupní část areálu muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku.

„Situace okolo muničních skladů u Vlachovic-Vrbětic je podle všeho složitá, ale známe ji jen z médií, protože ochránkyni nepřísluší se jí zabývat. Soudě podle mediálních výstupů, nejspíš není zatím prokázáno, kdo je za škodu nebo nemajetkovou újmu odpovědný,“ dodala mluvčí.

Viníka hledá Policie ČR, ukázat na něj prstem bude možné, až pravomocně rozhodne soud. Nikdo z policie si ovšem dnes netroufne odhadnout, kdy to bude.

Panely na cestu k trhací jámě

Podle informací Práva měli minulý týden vojáci začít navážet do areálu panely. „Na trhací jámu to určitě nebylo, protože beton je naprosto nevhodný podklad pro odpalování munice. Průhledem ze silnice od Lipové směrem ke skladu č. 12 je za jasného počasí vidět žlutý a modrý dým, takže tam něco spalují, raketové palivo nebo průmyslové trhaviny. V horším případě jim něco hoří v podzemních chodbách pod muničními sklady,“ uvedl zdroj Práva.

Mluvčí GŠ Armády ČR Jana Růžičková a Krajského policejního ředitelství ve Zlíně Monika Kozumplíková uvedly, že panely byly určeny ke zpevnění přístupové cesty k trhací jámě.

Foto: Policie ČR

Obrněné transportery Policie ČR ve Vrběticích

„Druhý týden v lednu hlásily hlídky vojáků výskyt dýmu a menších ran z prostoru blízko epicentra druhého výbuchu. Pyrotechnici na místě zjistili, že se nejednalo o výbuchy, ale o praskání větví pod tíhou mokrého sněhu a pád úlomků betonu a úlomků munice, což vyvolalo jak zvukové, tak vizuální projevy. V areálu nic nespalujeme ani neničíme,“ zdůraznila Kozumplíková.

„V úterý proběhlo střídání vojáků. Vojáky ze 73. tankového praporu vystřídali vojáci ze 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic,“ doplnila Jana Růžičková.

Reklama

Výběr článků

Načítám