Hlavní obsah

Předsedkyně Nejvyššího soudu Brožová rezignovala

Právo, Novinky, jas, pko
Aktualizováno

Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová ve středu skončí ve funkci. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek jmenuje novým předsedou soudu Pavla Šámala. V úterý to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Brožová zůstane ve funkci řadové soudkyně NS ještě tři měsíce a pak odejde do důchodu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Iva Brožová

Článek

„K rezignaci jsem se rozhodla s ohledem na svůj důchodový věk a dále proto, abych vyšla vstříc zásadním změnám ve vedení NS v souvislosti s novelou zákona o soudech a soudcích, dle které končí mandáty předsedům trestního i občanskoprávního a obchodního kolegia,“ sdělila Brožová.

Upozornila také na to, že svým odchodem umožní, aby předsedu Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu jmenovali dva různí prezidenti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ještě na začátku roku třiašedesátiletá předsedkyně říkala, že chce dotáhnout do konce roky diskutovaný přesun NS ze současných nevyhovujících prostor do nové budovy, a o rezignaci se slovem nezmínila.

„Při této příležitosti vyjadřuji poděkování všem, kteří mi byli oporou a podíleli se na úsilí o prosazování práva, které není pouhou sofistikovanou interpretací zákona, ale směřuje k naplnění ideálu spravedlnosti. Ideálu, který společnost přijímá s důvěrou a respektem,“ uvedla Brožová.

Brožová vede NS 13 let

Nejvyšší soud vede Brožová od roku 2002, jako soudkyně na něm působí od roku 1999. Předtím byla členkou Ústavního soudu.

V minulosti měla spory s tehdejším prezidentem Václavem Klausem, který ji na návrh ministra spravedlnosti odvolal, protože údajně neplnila dobře svou funkci. Ústavní soud, na nějž se Brožová obrátila, vyhověl její stížnosti s tím, že odvolání bylo neústavní.

Reklama

Výběr článků

Načítám