Hlavní obsah

Pacientů s černým kašlem přibývá

Právo, plk

Devětkrát víc případů černého kašle než v roce 2013 zaznamenali loni hygienici v Moravskoslezském kraji. Zatímco předloni onemocnělo dávivým (černým) kašlem v kraji 25 lidí, vloni zaznamenali hygienici 216 případů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Jedná se o celorepublikový nárůst onemocnění,“ potvrdil mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v Ostravě Radim Mudra.

Z údajů hygieniků vyplývá, že v celé ČR bylo v roce 2014 hlášeno 2518 případů onemocnění dávivým kašlem, což proti roku 2013 je nárůst o 104 procent. A podle Mudry se dá předpokládat, že počty lidí s černým kašlem budou růst.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Černý neboli dávivý kašel (pertuse) je vysoce infekční onemocnění dýchacího traktu, které se projevuje záchvaty kašle trvajícími i řadu týdnů. Záchvaty kašle jsou zpočátku suché a dráždivé, pak nastupuje minimálně měsíční období typického dráždivého kašle se zajíkáním a vykašláváním hlenů a v posledním stadiu záchvaty kašle pomalu ustávají.

Doba rekonvalescence trvá až několik týdnů. Záchvaty kašle může provázet zvracení, vysoké teploty, celkové vyčerpání a ztráta váhy.

Původcem onemocnění je bakterie Bordetella pertusis, inkubační doba nemoci je nejčastěji sedm až deset dní.

Očkování se provádí u dětí v prvních měsících života. První přeočkování se aplikuje u dětí mezi pátým a šestým rokem a druhé přeočkování při dovršení deseti let. Imunita proti černému kašli přibližně po čtyřech až 12 letech po očkování postupně vymizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám