Hlavní obsah

Pražské stavební předpisy mohou skončit u soudu

– Praha

Pražské stavební předpisy (PSP), které se ministerstvo pro místní rozvoj rozhodlo podle očekávání zrušit jako nezákonné a nevymahatelné, mohou skončit u soudu. Hlavní město totiž může rozhodnutí odmítnout, čemuž nahrává i to, že pražští radní ještě před Vánoci přijali usnesení, že se budou proti zrušení předpisů bránit právní cestou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Resort zrušil všechny paragrafy s výjimkou jediného, který ponechává v přechodné platnosti předchozí obecně technické požadavky na výstavbu.

Proti zrušení předpisů se postavila Česká komora architektů a odborná veřejnost. Jejich petici však MMR nereflektovalo, naopak stanovilo Praze 15 měsíců na nápravu, kterou by měla být komplexní novelizace.

Pakliže se však magistrát rozhodnutí MMR odmítne, může se spor rychle ocitnout u Ústavního soudu (ÚS). Bývalý ředitel kanceláře exprimátora Tomáše Hudečka Ondřej Boháč Právu sdělil, že pokud radní rozhodnutí MMR odmítnou, ministerstvo se bude muset obrátit do 30 dnů na ÚS a ten bude mít dalších 30 dní na rozhodnutí.

Podle Boháče by Praha měla u ÚS značnou naději na úspěch. „Ústavní rovina předpokládá, že není možné rušit celý právní předpis, pokud k dosažení účelu, tedy souladu se zákonem stačí i zásah přiměřeně menší,“ uvedl Boháč.

Podle něj MMR v takovém případě mělo zrušit pouze několik sporných paragrafů.

Reklama

Výběr článků

Načítám